Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. szeptember 04. 12:12 - Levente B.

Vizinada-Groznjan-Buje

Porec után befog sűrűsödni a program, egyre több kisebb falu lesz amit érdemes lesz megnézni. Az első Vizinada nem templomáról vagy múzeumáról ismert, hanem egy filmről, itt készült ugyanis 1969-ben a Kelly hősei című film. Aki látta már a filmet, hamar tud tájékozódni az épületekből.

 

Vizinada után menjünk a határ fele, majd a folyón átkelve érünk a kereszteződéshez Groznjan felé. Groznjan amilyen kicsi ez a falu, annyira jelentős kulturálisan. Ez a pici falu talán Észak-Isztria egyik legjelentősebb települése, ha úgy nézzük akkor Motovun után. Megközelíteni szerencsére könnyű, a helyiek pedig parkolók révén fel vannak készülve a turistákra.

Mint minden település Isztirán Velencei befolyás alatt volt az 1300-as évek végétől, az I. világháború után újra olasz volt. A már említett Parenzana vasút ide is elért, gazdasági szempontból könnyítette a helyieket, akik bort, oliva olajat és tojást vittek Porecbe vagy Triesztbe. Borra visszatérve a környék nagyon ismert borvidék, Groznjan a Buje megyei borúthoz is tartozik. Erről jut eszembe, rendkívül jól jelölt kerékpáros térképek vannak a jelentősebb falvakban, amelyek egyben jelölik is a különböző borutakat. Még maga Casanova is megemlíti az isztriai bort, egyik útja során járt is a félszigeten. 

 

Groznjan a háború után kihaltabb lett, mivel az olasz lakosság nagy része elmenekült, 1965-ben jött az a mentő ötlet, hogy Groznjan legyen a környék kulturális központja. Azóta m inden évben megrendezik a A Nemzetközi kulturális napot Fiatal zenészeknek, és jazz napokat is tartanak. Állítólag a legnagyobb jazz fesztivál ez minden évben. De nemcsak zenészek járnak ide, a faluban rengeteg művész, festő & szobrász él. Többségük nem itteni lakos, hanem csak bérlik a műtermet.

Szállás tekíntetében sok apartman és villa, ezek igen jól felszereltek. Az egyik a Obitelj Ivan Črneka (Pintur) a falu főterén van, és ráadásul olasz család üzemelteti. Ha nem is a szállás miatt de egy sajtos-sonkás szendvicsre mindenképpen térjünk be. Életem legjobb szendvicse volt ez.

Ha itt körbe néztünk mennyünk Buje városa felé. Már messziről észre fogjuk venni a szintén dombra épült települést. Buje abban érdekes és mindenképpen megnézendő, hogy a város lakosságának 40% olasz, a szűk utcák, a központi templom tér és a templom Velencei hatásai könnyen rabul ejthetik az embert. Figyeljük meg az utca táblákat, az óvárosban minden név olaszul van.

 

Ha Groznjan felől jövünk a főútról, jobb oldalt a dombra felfele menet parkolót jelöl, de ne itt álljunk meg, haladjunk tovább a lámpás kereszteződésig, itt jobbra fordulva akár az első, vagy picivel feljebb a második téren is megállhatunk. Innen "toronyiránt" menjünk a főtér felé. Mivel az óváros egy dombon van szép kilátásban lehet részünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr23199481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása