Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. február 11. 12:42 - Levente B.

P- 37 „Bar Lock”

A P-37-es katonai felderítési radar egy széles körben elterjedt "készülék", mely az összes ex Varsói Szerződés országban megtalálható, csakúgy mint a Közel és Távol-Keleten, valamint Akfrikában. A radart a mai napig 40-50 országban alkalmazzák, természetesen felujítva-továbbfejlesztve a mai kornak megfelelően. A rendszert a Szovjetúnióban fejlesztették ki, és elődjei (P-35, P-30, P-20) már a 40-es és az 50-es években rendszerben voltak, mindig természetesen fejlesztve a rendszert. 

A P-37 fő célja a nagy távolságú felderítés, látótávolsága több mint 300 km is lehet, ez persze az adott domborzattól is függ. Az antenna egy viszonylagos mobil eszköz, melyet egy trailere rakva szállítható, a két antenna egy úgynevezett azimut szögben, 2 dimenzióban keresi a céltárgyat. Egyszerűbben leírva az észlelt légi jármű horizontális égi koordinátáját határozza meg, tehát az eszköz nem tud magasságot mérni, nem lát 3 dimenzióban. Ezért van az, hogy sokszor a PRV-17-es magasságmérő radarral párhuzamosan üzemeltetik, bár a mai modern radarok látnak 3D-ben, szükségtelenné téve két külön radar használatát.  

A radar 500 méteres pontossággal tud repülő tárgyakat bemérni, sebességet és távolságot adva nekik. Ma az országban 5 helyen szolgának a P-37-esek, de Békéscsaba mellett a nemrég átadott modernebb radar hamarosan leváltja a régi orosz technikát, de egyelőre hosszabb távon nincs megoldás eme eszköz lecserélésére. Sok ország így a Magyar Légierő is modernizálta az eszközt. 

A P-37 igen jellegzetes eszköz, könnyű távolról felismerni, az esetleges fanatikusok könnyen azonosítani tudják a goole earth programon keresztül az árnyék vetületéből, már amennyiben tudatában vannak, hol keressék a radarok helyét. Alant látható is erre példa. 

Az alábbi képen a magyarországi Kup település melletti rádiótechnikai század látható. A képen két jól felismerhető P-37 látható a dombokon. 

 Az alábbi képen viszont jobban kivehető a radar jellegzetes formája, a képen egy Csehországi egység látható. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr344093468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása