Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. május 23. 08:12 - Levente B.

MN1059, 11/2. honi légvédelmi tüzérosztály, Börgönd

Börgönd egy kisebb falu Székesfehérvár mellet, Fejér megyében. A nem messze, de Fehérváron keresztül elérhető reptérnek nagy múltja van. Az oda vezető úton jobbra található az ország első Dvina rakétakomplexuma. Legalábbis ami megmaradt belőle.

 47° 8'38.91"É  18°28'30.85"K 

Betérve a helyszínre nem sok mindenben különbözik sajnos a többi általam látogatott helyszíntől, minden szétverve, szeméthegyek, illetve gaz mindenütt. Különösebb épületegyüttesekre ne számítsunk, egyetlen megmaradt készenléti épület árválkodik beljebb a kaputól.

Viszont ami azután jön teszi még érdekesebbé a helyszínt. Az épület mögött van egy "gödör" ezek lényegében a volt indítóállások helyei, ennek az egyik oldalában van egy nagy bejárat ami levisz a föld alá, igen egy bunkerről van szó.

 

Egy fórumban utána érdeklődtem miért is kellett ez a föld alatti rendszer ide, íme a válasz:

Az a "T" alakú fedezék annak az eredménye, hogy amikor 1981. január 12-én 20.00 órakor az osztály kiköltözött, a területet hamarosan átvette az akkor még létező 5. HDS parancsnokság. (Szárazföldiek.) Hamarosan el is kezdtek építkezni, az a föld alatti beton valami a HDS parancsnokság tartalék vezetési pontja volt. Annak helyén eredetileg a 4 - 5 - 6. indítóállás volt. A 6. indítóállás még megtalálható, mert az a gödör, ami a bejáratnál van, az az volt. Ott mind a hat indítóállás a földbe volt süllyesztve.

Ilyenkor szoktam az internetre szépeket mondani, hogy az ember tud a megfelelő emberekkel információt cserélni.

Az ember nem tud igazán elidőzni itt, nem sok látni való van, viszont ez a föld alatti harc álláspont izgalmas tud lenni.

FIGYELEM!!! A bunker lent balesetveszélyes, belépni csak saját felelősségre!!! Odalent koromsötét van lámpa szükséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr944533098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása