Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. május 23. 08:32 - Levente B.

Motovun

Olaszul: Montona d'Istria. Egy kis falu Horvátországban az Isztria félszigeten, de aki eljön ide, vagy már volt itt, az nyugodtan kijelentheti, ahogy én is így vagyok, hogy ez egy olyan hely amit látni kell mielőtt meghal az ember. A könyv után szabadon az utóbbi morbid kijelentés. Az alig több mint 500 lakosú településen a lakosok több mint 80% olasz gyökerekkel rendelkezik. Ez persze nem csak Olaszország közelsége miatt van így, a falu mely földrajzilag egy dombon található, anno a Velencei Királyság idején lett stratégiailag fontos, akkor kapott erődítmény jelleget, és a falak valamint a kapuk is abból az időből valóak.

A két világháború között ismét olasz fennhatóság alá került a félsziget, ebben az időben 1940-ben született a híres autó versenyző Mario Andretti. Szüleivel együtt a háború végén elüldözték őt az olasz lakosság nagy részével. A lakosság  a turizmusból él, de  a környék a szarvasgombáiról is ismert, de az északra található borvidék méltán ismert borai is kaphatóak, ugyanúgy a szarvasgombával egyetemben a településen.

A falu évente rendezi meg a Motovuni Filmfesztivált ezzel is csábítva a turistákat. Ám mint mindenhol itt sem fenékig tejfel minden 2008 óta, a munkanélküliség növekedése ide is begyökerezett, emiatt pl. olyan elvetemült gondolatok támadtak egyesekben, hogy a környéken egy hatalmas golf pályát és egy Wellnes Hotelt építenének. Utóbbi gyógyfürdő lenne, a közelben ugyanis gyógyvizes fürdő már van, és állítólag kihasználatlanul van még a talajban az a gyógyvíz. Ezek az ötletek megosztják az embereket, valakik szerint kell a munkahely, mások viszont féltik a táj szépségét.

Feljutni a faluba autóval könnyű, ám a parkoló a falun kívül van bentre az egyetlen utcába nem lehet behajtani, csak a helyi lakosoknak, ráadásul mivel a Világörökség Részéve akarják tenni a horvátok a települést (2005 óta jelölik), ezért a feljutás pénzbe kerül, ott jártamkor ez 12 kuna volt. 

A kevés turista miatt elég közel tudtunk megállni a falu "bejáratához", onnan egy 10 perc gyalog amíg az ember eléri a régi velencei kaput. Fent, de menet közben is ha akarunk együnk valamit, kérjünk esetleg a helyi sajtból és sonkából, nem sok de igen laktató. Felérve a ki szűk utcák fogadnak, körbe mehetünk a várfalon és szép kilátással megcsodálhatjuk a tájat.

Ne hagyjuk ki ezt a csodálatos helyet, minden pénzt-időt megér!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr944533143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása