Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2013. június 06. 16:24 - Levente B.

Santorini

Szantorini, görögül Σαντορίνη vagy Thíra. De előfordul még Théra, Thira, Fira átírással is, görögül ezt így írják Θήρα. A sziget egy igen jellegzetes köralakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengeren, mely Görögország része az Égei-tenger déli részén kb 100 km-re a krétai szigettől és körülbelül 200 km-re Athéntól délkeletre. A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja.

Szantorini jellezgetes formáját egy irdatlan erejű vulkanikus robbanásnak köszönheti, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten és amely a jelenlegi geológiai kaldera kialakulásához vezetett. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élet a szigetet Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették.

Az óriási, 12-szer 7 km méretű, nagyjából téglalap alakú központi lagúnát három oldalról 300 m magas, meredek sziklaszirtek veszik körül. A sziget a szirtektől lankásan ereszkedik az Égei-tengerbe. 

Santorini 133.jpg

Fira a jelenlegi fővárosa Szantorininek. Igen jellegzetes a szigetre jellemzően tradíciózus település, "Fira" neve az alternatív Thíra kiejtésből ered, ami a sziget ókori neve is egyben.

Santorini 073.jpg

Santorini 002.jpg

Fíra a sziget fővárosa. A településnek több mint 2000 lakosa van, ezzel a község és a sziget leglakottabb települése, valamint a Kükládokprefektúra székhelye.

A település sziget kalderájának keleti részében helyezkedik el. A község egy magas tufafal tetején található, amely magasra nyúlik a tenger fölé, a csodás elhelyezkedést az ókorban lejátszódó vulkanikus tevékenységnek köszönheti, melynek során a szigetnek a középső része teljesen megsemmisült és a tengerbe süllyedt.
 

Santorini 143.jpg

Santorini 117.jpg

Santorini 089.jpg

Santorini 088.jpg

Mára a település a sziget turisztikai központjává lett. A turista hajók nagy Fíra lábánál kötnek ki, ahonnan felvonóval, gyalogosan vagy szamár- és öszvérháton lehet feljutni a városba 600 lépcsőfok megmászása után.

A főváros bővelkedik jobbnál jobb éttermekben, szállodákban, a legolcsóbbtól a luxus kategóriáig. A város tengerpart felett elhelyezkedő ívén számos étterem helyezkedik el. A Szantorínin látható naplementék híresen szépek, melyek a Fírától mintegy tíz kilométerre fekvő Oiából figyelhetők meg a legjobban, bár a fővárosból is szemet gyönyörködtető.

Santorini 005.jpg

Santorini 003.jpg

Santorini 044.jpg

Oia, másnéven Pano Meria egy kisebb város a sziget északi végében és a korábbi fővárosa a szigetnek. Oia egyben az északi megyei rész központja és a teljes Therasia szigetnek is egyben, mely a másik lakott sziget a nyugati oldalon a kalderának. Nagyjából fele annyi lakója van mint a fővárosnak Fírának, ami 1200-ra tehető. 

Santorini 061.jpg

Santorini 057.jpg

Oia a 20. század elején élte világkorát. Rendkívül jelentős halász kikötője és kisebb flottája fontos kereskedelmet bonyolított le a Földközi-tengeren. A város nagyrésze 1956-ban egy vulkán kitörésnél elpusztult, és csak évtizedekkel később érte el ismét a régi korát, azóta buszokkal hozzák ide a turístákat, legfőképen a naplementi fotózásokra.

Santorini 066.jpg

Santorini 062.jpg

Santorini 059.jpg

Santorini 087.jpg

Santorini 086.jpg

Santorini 024.jpg

Santorini 096.jpg

Santorini 093.jpg

Santorini 091.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr475342290
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása