Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2013. augusztus 07. 15:35 - Levente B.

S-75 UV Kabin

Az SNR 75 Fan Song radar célmegjelölésre tervezett parancs közlő radar volt az S-75 légvédelmi rakéta rendszernek. A Radar rendszer az alábbira bontható le:

1. PV Kabin - radar fej, tranzmitter

2. UV Kabin - konzolok, állommások a parancsnoknak és a rávezető tiszteknek és operátoroknak.

A rakéta parancsnoki poszt és rávezető csapat az alábbiakból állt:

1. Tűzvezető tiszt - aki a taktikai mérésekért és az indításért felelős.

2. Rávezető operátor - aki a rakéta rávezetéséért felelős

3. Három rendszer operátor - ők a magasság és az azimuth kiszámolásáért és a cél felderítésért feleltek, továbbá a cél távolság megállapításáért. 

Jobb oldalt a parancsnoki kezelőpult, balra pedig az operációs kezelők. 

_MG_7255.jpg

Távolsági kézikövető szekrény.

_MG_7250.jpg

Helyszög (ε) kézikövető szekrény. Bal oldalt a kézikövető indikátor, jobb oldalt meg a Karát rendszer monitorja. Az indikátor eredetileg a távolsági indikátorhoz hasonlóan középen volt, de az 1984-es korszerűsítés folyamán beépítették a TV-t, és a monitornak kellett valami hely.

_MG_7251.jpg

Balra a távolsági kézikövető szekrény. Itt nincs TV, de TV üzemmódban nem is lehetett távolság szerint követni, így olyankor fölösleges volt. Ha lokátorral követték a célt, akkor a távolsági kézikövető (főkezelő) volt a legfontosabb, ő vezényelt a két szögkövetőnek. Az indikátort abba a síkba tudta kapcsolni, amelyiken jobb volt a vétel.

_MG_7249.jpg

Tűzvezető tervtábla. Egy külön tervtáblakezelő vezette rá a saját rádiólokátor adatait. A rajta lévő, körbeforgatható "paramétervonalzó"segítségével elvileg tűzmegnyitást lehetett meghatározni. Színte sohasem hazsnálták, de még felszerelve sem nagyon volt.

_MG_7242.jpg

Imitátor-szinkronizátor berendezés. Ez végezte a teljes komplexum működésének összehangolását, és némi kis imitátor cuccot is tartalmazott. Ám ez leginkább csak a működési ellenőrzés kiszolgálására volt alkalmas.

_MG_7245.jpg

OP pult. A kannibálok munkahelye volt, innen történt a rakéták, indítóállványok vezérlése. Elvileg egy sorkatona kezelte, de éleslövészeten az indítórendszer parancsnok dolgozott itt.

_MG_7256.jpg

_MG_7243.jpg

Az UV kabin hátsó traktusa. Az sárga kijelző, amit falon van, az a saját FCL (Felderítő-Célmegjelölő Lokátor) kihelyezett indikátorára (VIKO) felszerelhető egység. A lövő a kihelyezett indikátoron megtalált célra némi tekerés és egy gombnyomás árán rá tudta állítani az egész komplexumot, és akkor már csak helyszögben kellett keveset keresgélni, legalábbis itt Mgayarországon. A Szovjetek ugyanis a Volhov komplexumhoz rendszeresített ek egy PRV-13 magasságmérő rádiólokátort is, amit a Magyar Honvédség spórolás címen nem vett meg. Kint a Szovjetunióban a lőtéren volt, és ott helyszögben is lehetett saját célmegjelölést adni.

_MG_7247.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr215418351
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása