Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2013. november 19. 07:38 - Levente B.

Recski kényszermunkatábor

A Mátra hegység lábánál Recsk település mellett, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az 1950es évben, a Szovjet Gulágok mintájára büntetőtáborokat kezdett létrehozni szerte az országben és így a település feletti hegy oldalban is. Rengetegen kerültek ide különböző okok miatt, az emberek nagy többsége népellenésg címen, vagy a kommunista élet/mozgalom ellenzékeként megbélyegezve került ide, de voltak olyanok is akiket minden féle ok nélkül zártak be ide. Egy közös volt bennük. BÍRÓSÁGI ÍTÉLET NÉLKÜL JUTOTTAK RECSKRE.

A tábor mai állapotban. Az épületek eltűntek, de egy barakot újra építettek, a többinek az alapjait találjuk meg.

_MG_3083.jpg

_MG_3082.jpg

A munkatábor alapjait a rabok építették fel és a további bővítést is ők végezték el. A térképeken is jól látható közeli bányában kellett a raboknak dolgozniuk, a már az 50-es évek viszonyaihoz képest is primitív eszközökkel, ezzel is nehezítve, büntetve a sorsukat. A rabok rengeteget dolgoztak, keveset ettek, a helyi múzeum történetei szerint, sokszor volt, hogy mindent megettek amit tudtak, olykor az őr kutyák vagy a disznók otthagyott ételére is ráfanyalodtak, eme tett lebukása természetesen fenyítéssel járt. Az orvosi ellátás gyenge volt, volt olyan rab akit súlyos sebei ellenére csak sokadik alaklomra vittek fel Pestre, hogy ott őrizet mellett kapjon megfelelő kezelést.
 
A mai napig nem tudni pontosan hányan haltak meg, sok ember halálát nem jegyezték fel, nyomtalanul eltűntek így. Közös sírok is léteztek amik utólagos feltárása sem hozott igazi eredményt. Ezért a mai napig van "lehetőség" családtagoknak jelentkezni hozzátartozóik eltűnésével kapcsolatban. Ám ez is nagyon nehézkes folyamat, hiszen az "eltűntek" nem tudták anno értesíteni családtagjaikat hollétükről, akik túlélték a tábor viszontagságait, nem beszélhettek történeteikről, többüket megfenyegették, hogy a Szovjetunióbeli kiutazást hazudják.
 
Az elején Recsken sem igazán tudták mi volt fent a hegyen, bár sejteni lehetett a sok ÁVH tiszt jelenléte okán. A lenti közösség sem tudott nyugton lenni, a múzeumban olvasható, hogy a helyi kocsmában rendszeresen randalíroztak az őrök, olykor az utcán is fölényüket fitogtatták. 

_MG_3077.jpg

_MG_3105.jpg

1953-ban Nagy Imre kezdeményezésére kezdődött meg a tábor felszámolása (a többi hasolnóval együtt) és a rabok szabadon bocsájtása. E tekintetben is érdekes történetek olvashatóak a múzeumban, hogy pl. a tábor tisztjeinek kedvére kerültek szabadulásra a rabok, ki előbb ki utóbb. Sokuk még ezek után is megfigyelés alatt volt.
 
Az egykori munkatábort "bezárása" után semsokkal lebontották, hogy létezése könnyen letagatható legyen, a barakkok helyét befásították, hogy nyoma se maradjon. A kommunista rezsim alatt a magyar hatóságok mindvégig állították, hogy a recski kényszermunkatábor sosem létezett.

_MG_3087.jpg

A gödör ahol a nagyobb "kihágások" után a foglyokat elhelyezték. Az eredetinek egy bádog teteje volt, hogy a napsütés által okozott hőben, még jobban kikezdje az ember lelkét.

_MG_3088.jpg

A túlélők az 1980-as évek végére megalapították a Recski Szövetséget. Az itt töltött évek és a halott rabok emlékére 1991-ben Antal József akkori Miniszterelnök emlékművet avatott fel. Az emlékmű hátsó részén azon rabok nevei - a halottakkal együtt - olvashatóak akiknek ott "tartózkodása" ismert. Mint korábban írtam, sok rab kiléte eltűnt az idő tengerében.

Mára egy méretében bár kicsi, de tartalmában jól összerakott emlékpark jött létre. Jól kitáblázott és kocsival könnyen elérhető. Javasolt részemről a megtekíntése.

A megsemmisült barakkokból mára egyet újra építettek. A helyszín sokban hasonlít a Holocaustot feldolgozó filmek látványához. 

_MG_3089.jpg

Az illemhelyiség és kézmosó. 

_MG_3093.jpg

A barakban, a kihalgató szoba és az ÁVÓ-sok helyéből múzeumi rész lett. 

_MG_3097.jpg

_MG_3098.jpg

_MG_3099.jpg

A vándorkiállítás, eredeti felvételekkel, iratokkal és visszaemlékezésekkel, nemcsak Recskről. 

_MG_3102.jpg

_MG_3104.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr895561639
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása