Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2018. május 21. 13:55 - Levente B.

III. Veszprémi Honvédelmi Nap - 2018

2018-ban már harmadjára, a korábbi évek nagy érdeklődésére tekintettel a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU szervezésében idén is megrendezésre került a III. Veszprémi Honvédelmi Nap, a honvédelem napja alkalmából. Az érdeklődők különböző technikai eszközöket, hagyományőrzőket és katonai bemutatókat is láthattak az ingyenes rendezvényen. 

A helyszín ahogy az előző években is, Veszprémben a Török Ignác utcában volt:

_mg_1696.jpg

_mg_1782.jpg

Tovább
2018. május 14. 20:40 - Levente B.

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyílt Nap - 2018

Május 12-én 16-ik alkalommal rendezték meg a győri Likócs laktanyában a nyílt napot, ahol is a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrede található. Az alakulat hagyományosan jó kapcsolatot ápol a civil társadalom felé, egy ilyen nyílt nap nagyon jó betekintést nyer az alakulat életébe, ezzel is kicsit közelebb hozva a környező lakosságot, ugyanakkor lehetőséget ad, hogy aki akar kedvet kapjon a dologhoz és a jövőben akár ő is vörös barett sapkát hordhat. 

A technika az alakuló téren volt kiállítva:

img_1349.jpg

_mg_1400.jpg

Tovább
2018. május 08. 18:11 - Levente B.

Üzemi Óvóhely Dél-Pesten

Budapest ipari körzeteinél úgynevezett üzemi óvóhelyeket alakítottak ki a háború előtt, mivel azok háború esetén kimagasló célpontok lettek volna, többsége a világégés után is "rendszerben" maradt a kor előre haladtával, a fegyverek, így az atom fegyverek megjelenésével túlélő képességük jelentősen csökkent, ám így is sokról lehet tudni, hogy a rendszerváltásig használták. Ezen bejegyzésben, egy dél-pesti ipari területen lévő óvóhelyet látogattam meg.

Az óvóhely bejárata:

_mg_1298.jpg

Belépve balra egy lépcső visz le:

_mg_1244.jpg

Tovább
2018. április 21. 09:09 - Levente B.

Elhagyott szovjet lőszerraktár

A cím megtévesztő abban a tekintetben hogy nem elhagyott, vagy legalábbis nem úgy ahogy az ember gondolná, a területen airsoft játékok szoktak lebonyolódni, illetve a lakóépületekből tanya lett. Már egy ideje szemeztem ezzel a hellyel végül sikerült eljutnom azokhoz akik segítettek bejutni innen is köszönöm. Bár elsőre azt hittem sok információm nem lesz a hely történetéről, de végül pont a magyar oldalakon találtam rá a dolgok lényegére. 

Alant a Nagykőrösi Hírlap 1991-es egyik bejegyzése, szépen ír a terület magyar részről való átvételére. 

Kérem, hogy június 29-én, szombaton jöjjenek ki a Hantháza lőszerraktár volt szovjet objektumnak a város polgárai által történő jelképes visszafoglalására. Tóth István képviselő - Nagykőrösi Hírlap, 1991. Június 23., Péntek

A terület füves része szépen nyírva, birkákat tartanak a terület gazdái:

_mg_9828.jpg

A sok épület nem volt, maga a lőszerraktár sem érdekes hisz mindegyik megmaradt épület ugyanúgy néz ki: 

_mg_9830.jpg

Tovább
2018. április 20. 09:42 - Levente B.

Volt BM átjátszó állomás

Magyarországon a 60-s években több megerősített adóházat/átjátszó állomást építettek. Ezek kommunikációs célra lettek kiépítve, a hozzájuk tartozó megerősített rész "tartalmazta" az aggregátort, a szellőztető rendszert és a kommunikációs központi részt az adótermet. Másoktól hallottam és olvastam, hogy sokszor a Magyar Posta építette ki ezeket, ezért is találni MKP (Magyar Posta Kábel) feliratú köveket ott ahol a földben húzódott anno a kábel. 

Az alábbi létesítmény Kelet-Magyarországon van, és a 60-s években épült, katonai létesítménynek számított és a BM (Belügyminisztérium) üzemeltette és őrizte. Állandó őrség volt fent, de két főnél többen nem voltak. Az átjátszó állomáson a létszám bővítés csak gyakorlatokon bővült ki. A 90-es évekre elvesztette létezésének jogát és valamikor 2000-2002 között "lekapcsolták" a rendszerről, a bent lévő felszerelések többségét elvitték. Mára civil kézben van, és magán célra használják. 

A létesítmény az antenna toronyból, a szellőztetők és az egyik a vészkijárat látszik a fotón:

_mg_9310.jpg

Az említett vészkijárat:

_mg_9316.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!