Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2016. október 22. 11:42 - Levente B.

Kecskemét-Homokbánya - Szovjet laktanya

Az 1990-es év előtti időben a nagy létszámú Szovjet erőknek rengeteg helyen volt olyan laktanyája ami anno magyarként kezdte életét, ilyen volt a Kecskemét-Homokbánya területén található masszív méretű egykori Szovjet laktanya, mely már a háború előtti időkben is létezett. Ugyanakkor Kecskemét városában már a századforduló környékén is kiépült a katonai lét (a városon belüli laktanyákban), az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis léte okán pedig a mai napig is katona városként ismert Kecskemét. Korábbi bejegyzéseim a bázisrepülőtéren ITT ITT, ITT.

A laktanyában települő Gépesített Lövészezred zászlóalj épületei:

_mg_7105.jpg

_mg_7108.jpg

Lakóépület:

_mg_7163.jpg

Tovább
2016. október 21. 17:05 - Levente B.

A 21-ik másodperc

1999 március 25-n a NATO erők, hatalmas technikai és létszámfölényben bombázni kezdte az akkor még Jugoszláviát, melynek célja az volt, hogy kikényszerítsék a jugoszláv erők kivonását a jugoszláv kormányzattól, Koszovó területéről. Március 27-n a Belgrádot védő 250. Légvédelmi Rakéta Dandár, 3. Légvédelmi Rakétaosztálya, a magyar gyökerekkel rendelkező Dani Zoltán parancsnokága alatt sikeres rakéta indítás mellett találatot ért el, az aznap este Jugoszlávia fölé repülő egyik F-117-es Lopakodó gépen. A Szlovén származású Dale Zelko a gép pilótája időben katapultált és 8 órával később sikeresen ki is mentettek a Tuzlában állomásozó SAR alakulat által. A történet "hőse" Dani Zoltán ma nyugállományú ezredesként tart időnként előadásokat például Magyarországon is. 

Dani Zoltán a Belgrádot védő légvédelmi gyűrűt mutató térkép mellett:

_mg_4353.jpg

_mg_4358.jpg

Tovább
2016. október 06. 14:35 - Levente B.

Tobruq Legacy 2016

Többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat zajlott Szlovákiába szeptemberben. A légvédelmi tűzalegységek napközben valós, éjszaka szimulált légi célok ellen vették fel a harcot és oltalmazták a részükre kijelölt légteret. A már hagyománnyá váló Tobru Legacy - Tubruki Örökség - gyakorlat ezúttal a szlovákiai Lest melletti gyakorló téren zajlott le. 

2015-ben szintén sikerült részt venni a többnemzeti gyakorlaton, fotók ITT. Akkor a csehországi Boletice-e lőtéren történt a gyakorlat 5 nemzet részvételével, idén a nemzetek száma kibővült 8-ra, további nemzetek -mint például Franciaország, Németország és Bulgária - megfigyelőként vettek részt, hogy tapasztalataikat átadják elöljáróiknak és a jövőben lehetséges részt vevőként ott legyenek a Tobruq Legacy gyakorlaton. 

_35b0398.jpg

A statikus bemutató, ahol a mindegyik ország katonájának volt lehetősége közelebbről is megtekinteni a másik résztvevőnek a technikáját:

_35b0402.jpg

Magyar SzPU az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől:

_35b0399.jpg

Tovább
2016. október 04. 17:32 - Levente B.

Batajnica - Nyílt Nap 2016

A Szerb Légierő és Légvédelem (Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана) három légibázison települ Szerbiában. A legfontosabb és méretében a legnagyobb a Belgrádtól északra lévő Batajnica település melletti bázis. Itt települ az ország 101. Vadászrepülő Százada (101. ловачка авијацијска ескадрила) illetve a kiképző (252. школско-тренажна авијацијска ескадрила) és szállító százada (138. транспортна авијацијска ескадрила). Néhány éve a gyakorlat, hogy a bázis egy félnapra megnyitja a kapuit a közönség előtt, ez a nap idén október 1-re jutott.

A "gate guard" azaz a kapuőr a bázis bejáratánál, a gép egy MiG-21M, mely a 204-es "hamis" oldalszámot viseli, mely a bázison települő 204. Légi Dandárt jelzi:

_35b0638.jpg

_35b0640.jpg

_35b0641.jpg

Tovább
2016. szeptember 22. 16:39 - Levente B.

CUK borház - Lendva

Nem egy alkalommal olvastam róla, hallottam róla a TV-ben, a rádióban, most végre eljutottam oda, hogy ellátogassak a szlovéniai Lendvahegyen lévő Cuk borházhoz. A Borházban kiválóan beszélnek magyarul, így kommunikációs probléma nem merülhet fel, akinek nem megy valamilyen idegen nyelv. De ezen kívül például németül és logikusan szlovénül is beszélnek a tulajdonosok. 

Érdemes ha az ember elmegy ide meglátogatni az új kilátótornyot ITT de magában a vidék is gyönyörű ITT így sok mindent össze tudunk kötni egy napra.

Bármikor betérhetünk egy borra vagy kávéra - péntek, szombat, vasárnap 13:00-tól - de ha enni is szeretnénk mindenképpen ELŐRE JELEZZÜK érkezésünket.

A Cuk borház vendégfogadó épülete, a borház hivatalos weblapját a képre kattintva nézhetjük meg:

_mg_3666.jpg

_mg_3669.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!