Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2017. január 27. 15:51 - Levente B.

Új rendőrségi helikopterek - Mi-2-es típus kivonás

Ünnepélyes keretek között adták át a rendőrség régi-új helikopterflottáját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. terminálján, mely februártól a kiöregedett Mi-2-es helikoptereket váltja. A Légirendészet kiöregedő lengyel gyártású Mi-2-es gépei 1978-tól álltak rendszerben, váltásukról tavaly döntöttek, amikor is, használt, de kifogástalan állapotban lévő, MD 902-es gépeket vásároltak, a németországi Baden-Württemberg-i tartományi rendőrségtől. Az 5 db gép, tavaly decemberéig megérkezett és január 26-n látványosan is átvették a szolgálatot. 

_35b7747.jpg

_35b7751.jpg

Tovább
2017. január 13. 13:46 - Levente B.

Győr, Szovjet laktanya - volt Frigyes laktanya

Az "elhagyott" vagy megszűnt laktanyák közül kevésnek lett jó sorsa, korábban be lett mutatva pozitív eredmény - mint például Mór - Győrben is akadt még egy ami felírható a listára. A városban jártam korábban is, ahol szintén megnéztem egy Gépesített Lövészezred volt laktanyáját - fotók ITT - illetve volt szerencsém meglátogatni a győri légvédelmi rakétás alakulat csapat múzeumát - fotók ITT - nem is oly rég olvastam hogy a városban volt még egy laktanya, ami tavaly - 2016-ban - 120 éves volt! A decemberi korai naplementének okán esti fotók készültek, és talán a képek szempontjából jobb is: 

_mg_4909.jpg

_mg_4916.jpg

Tovább
2017. január 06. 05:15 - Levente B.

Rédics bunkerei

Az akkori Jugoszláviával határos részeken, politikai döntésre "erős" védelmi vonalat kezdtek kiépíteni. Ennek legfőbb oka, Josip Tito vezető személye volt, akivel megfagyott Sztálin kapcsolata, és hirtelen a rossz fiú szerepben festették le. Félve egy esetleges támadástól Tito részéről - ami részben nem alaptalan volt - egy bunkerekkel sáncolt erődvonal építésébe kezdtek, ami végül soha nem készült el 100%-ban. Ennek maradványai a mai napig látszódnak, a betonépítmények lassan 70 éve mementóként állnak szerte a déli országrészben. Rédics községben nem egyet sikerült meglelni. 

_mg_7575.jpg

Tovább
2017. január 05. 12:17 - Levente B.

Katonai emlékmű Lenti

Már párszor elmentem mellette, nagyjából képben is voltam a jelentőségével, most azonban rávettem magamat, hogy közelebbről is szemügyre vegyem a Lenti településen található katonai emlékművet. Az emlékművek anno a laktanyában voltak, készítési dátumról illetve, hogy ki készítette, nem találtam utólag információt, és a helyszínen sem.

img_2912.jpg

img_2903.jpg

Tovább
2017. január 03. 18:09 - Levente B.

Elhagyott határőr laktanya

1990-ig Magyarország határait szigorúan őrizték, majdhogynem mindegyik faluban vagy községben volt egy határőr őrs (HÖR) laktanya, ahonnan a kijelölt területet ellenőrizték az ide kivezényeltek. Az alábbi elhagyott laktanyába nem régen botlottam bele a mai magyar-szlovén közös határ közelében, egy túra során.

A főépület, a határőr laktanyák jellegzetessége, hogy a kapura felfestették a magyar trikolort, a jobb oldali beton tömbön a zöld szín még kivehető:

_mg_7506.jpg

_mg_7509.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!