Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2016. december 03. 10:32 - Levente B.

Császár, volt lőszerraktár

A hidegháborúban mind a két oldal atomfegyverekkel próbálta elrettenteni a másik oldalt, hogy az ne mérjen atomcsapást a másikra. A kölcsönös elrettentés fogalom így értelmet kapott az évek során. 

Tudja, ez az egész eszköz lényege. Az elrettentés gondolatának létrehozása az ellenség agyában...FÉLJEN támadni. 

- Dr. Strangelove

Hazánk nem rendelkezett atomfegyverrel, az azonban eszközeink megvoltak hozzá, ahogy a kijelölt szovjet alakulatoknak is, a fegyverek tárolását meg kellett oldani így Magyarországon, felügyelete a hazánkban állomásozó szovjet alakulatok látták el, ehhez megfelelő raktárak kellettek, ezek közül az egyik helyszín volt, az igen ismert tótvázsonyi raktár. ITT

A szárazföldi alakulatok ellátásához szükség volt további raktárak kijelöléséhez, az itt leírtak a Császár települése melletti lőszerraktárról fog szólni. 

ERDÉSZETI TERÜLET, BELÉPÉS ENGEDÉLY KÖTELES

A császári lőszerraktár egy úgynevezett, a rakéták és technikai eszközeinek speciális mobil rakéta-technikai bázisa volt és épült ki ma látható állapotára a 80-as években. Ezen raktáraknak a feladata volt, hogy a rakéta dandárok második és utána következő kilövéséhez szükséges javadalmazást biztosítsák, ugyanígy a nukleáris fejek első és utólagos indításához szükséges javadalmazások is itt voltak tárolásban.

A mobil rakéta-technikai bázisok főbb funkciói (néhány érdekesebb csupán):

A raktár terület fenntartása-őrzése
A taktikai fejek összeszereléséhez szükséges csoportok fenntartása
A rövid hatótávolságú rakéták technikai ütegeinek kiszolgálása
Műszaki utász szakaszok biztosítása
Atom- (angolul: Nuclear), biológiai (Biological) és a vegyi (Chemical) hadviseléshez szükséges eszközök ellátása - Forrás: rbase.new-factoria.ru

Különleges rendeltetésű tárolók a lőszerraktár területén:

_mg_4749.jpg

_mg_4750.jpg

_mg_4667.jpg

Tovább
2016. november 30. 14:22 - Levente B.

A Gerecse rejtelmei

Az ország tele van meglepetésekkel, az olvasó is minden bizonnyal több alkalommal elment mellette, én persze célirányosan jöttem ide, mert olvastam a helyről, jobban mondva tudtam mi található és merre. Ismét egy bunker a rengetegben.

Az erdőben járva a helyszínen nem vennénk észre mi található a fotón jobbra:

_mg_4666.jpg

Kicsit közelebb. Sűrű növényzetben, nyáron ezt nehéz lenne megközelíteni:

_mg_4656.jpg

Tovább
2016. november 28. 16:37 - Levente B.

Mór Szovjet laktanya

Ugye sokat foglalkozom a blogomon, elhagyott laktanyákkal. Azonban időnként feltűnik részben hasznosított területek-épületek, Mór esetében pedig beszélhetünk akár a 100%-s hasznosításról is. Bár semmi elhagyatott, vagy a szovjet "időkre" emlékeztető nem volt a város szélén lévő laktanyában, azért a bejegyzés tartalmaz érdekes dolgot ezen kívül. 

A volt laktanya lakótelepi része a szomszédos dombról:

_mg_4831.jpg

_mg_4836.jpg

Tovább
2016. november 02. 10:19 - Levente B.

Terorelhárítási gyakorlat Szolnokon

Látványos közös gyakorlatot hajtott végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred (MH 2. KRE) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) október 25-én Szolnokon. Szolnok városa rendőrségi alakulata mellett a helyi mentők illetve az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei is részt vettek a bemutatón, utóbbiak tűzszerészkutyákkal érkeztek az eseményre. A bemutató két helyszínen, a Tisza parton található Sportcsarnokon kívül a már bezárt Thököly úti laktanyában történt. 

Szimulált robbantás egy rendezvényen:

_35b0958.jpg

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái is részt vettek a gyakorlaton. A TEK-el közösen nem első alkalommal hajtottak végre közös feladatokat:

img_4515.jpg

Tovább
2016. október 29. 19:38 - Levente B.

Kecskemét-Homokbánya - Szovjet laktanya II. rész

_mg_0062.jpg

_mg_7242.jpg

Maradva a Petőfi Népe újságnál, 1991 január 28-n kiadott újságban az alábbi cikk jelent meg:

Mint arról már több írásunkban beszámoltunk, hamarosan jelentős változások várhatók pár kecskeméti iskolában. Szeptembertől új intézetekben szólal meg a csengő, új tanulócsoportok jönnek létre, s néhány iskola új helyen folytathatja tovább munkáját. Minden változás alfája azonban a homokbányái laktanya szovjet iskolájának átadása volt.
Á kivonulás ütemezéséről még február végén egyeztek meg a város illetékesei Zsuljanov altábornaggyal. A szovjet fél tartotta magát a megbeszélt időponthoz, s így Kecskemét nemrég megkapta a megüresedett iskolaépületet is. De vajon milyen állapotban? Mennyit kell költeni a felújításra? Mikor költözhet az új lakó? Ezekkel a kérdésekkel kerestük fel Varga Lászlót, a város illetékes bizottságának elnökét.
— Az iskola épülete hatéves. Nem új, de nem is lepusztult — tájékoztat Varga László. Az utóbbi hónapokban a tetőzet beázott, de ez — véleményem szerint — a magyar építészek hibájából történt.
A padló műanyag borítása összezsugorodott, ezért azt teljes egészében ki kell cserélni. Ezenkívül vannak az iskolának olyan tartozékai, amelyeket a kivonuló csapatok leszerelhettek és magukkal vihettek volna. Hogy ezt megelőzzük és elébe menjünk egy pusztulási folyamatnak, a szovjetekkel egyezséget kötöttünk arról, hogy megvesszük az épületben lévő összes berendezést. így az iskolát lezárták és az egész „ügylet” — a táblák, világítótestek, egyéb felszerelések árával együtt — a városnak mindössze négy-ötszázezer forintjába kerül. Ehhez persze hozzájön még a felújításra szánt néhány millió, de ez a pénz még mindig nem hasonlítható össze egy új beruházás költségeivel. Ez a negyven tantermes épület egy kis odafigyeléssel és szigorú munkaütemezéssel könnyen, gyorsan rendbe hozható. S talán már júliusban meg is kezdheti a költözködést az új lakó, a Berkes Ferenc szakközép- iskola. 

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!