Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2018. április 21. 09:09 - Levente B.

Elhagyott szovjet lőszerraktár

A cím megtévesztő abban a tekintetben hogy nem elhagyott, vagy legalábbis nem úgy ahogy az ember gondolná, a területen airsoft játékok szoktak lebonyolódni, illetve a lakóépületekből tanya lett. Már egy ideje szemeztem ezzel a hellyel végül sikerült eljutnom azokhoz akik segítettek bejutni innen is köszönöm. Bár elsőre azt hittem sok információm nem lesz a hely történetéről, de végül pont a magyar oldalakon találtam rá a dolgok lényegére. 

Alant a Nagykőrösi Hírlap 1991-es egyik bejegyzése, szépen ír a terület magyar részről való átvételére. 

Kérem, hogy június 29-én, szombaton jöjjenek ki a Hantháza lőszerraktár volt szovjet objektumnak a város polgárai által történő jelképes visszafoglalására. Tóth István képviselő - Nagykőrösi Hírlap, 1991. Június 23., Péntek

A terület füves része szépen nyírva, birkákat tartanak a terület gazdái:

_mg_9828.jpg

A sok épület nem volt, maga a lőszerraktár sem érdekes hisz mindegyik megmaradt épület ugyanúgy néz ki: 

_mg_9830.jpg

Tovább
2018. április 20. 09:42 - Levente B.

Volt BM átjátszó állomás

Magyarországon a 60-s években több megerősített adóházat/átjátszó állomást építettek. Ezek kommunikációs célra lettek kiépítve, a hozzájuk tartozó megerősített rész "tartalmazta" az aggregátort, a szellőztető rendszert és a kommunikációs központi részt az adótermet. Másoktól hallottam és olvastam, hogy sokszor a Magyar Posta építette ki ezeket, ezért is találni MKP (Magyar Posta Kábel) feliratú köveket ott ahol a földben húzódott anno a kábel. 

Az alábbi létesítmény Kelet-Magyarországon van, és a 60-s években épült, katonai létesítménynek számított és a BM (Belügyminisztérium) üzemeltette és őrizte. Állandó őrség volt fent, de két főnél többen nem voltak. Az átjátszó állomáson a létszám bővítés csak gyakorlatokon bővült ki. A 90-es évekre elvesztette létezésének jogát és valamikor 2000-2002 között "lekapcsolták" a rendszerről, a bent lévő felszerelések többségét elvitték. Mára civil kézben van, és magán célra használják. 

A létesítmény az antenna toronyból, a szellőztetők és az egyik a vészkijárat látszik a fotón:

_mg_9310.jpg

Az említett vészkijárat:

_mg_9316.jpg

Tovább
2018. április 19. 09:27 - Levente B.

Látogatás Laupheim-ban

Még februárban volt lehetőségem Németországban a 64. Helikopter Ezrednél látogatóba menni. A Laupheim melletti katonai alakulat CH53-as típusú gépekkel repül elsősorban, a gépek és a pilóták megjárták Koszovót, Irakot és Afganisztánt is. 2017-ben egy új típus és egy kicsivel újabb feladat kör jött létre egy újabb századdal, ennek apropóján volt lehetőség meglátogatni a bázist.

Egy CH53-as gép a hangárban:

img_0487.JPG

Illetve a társa a fagyos hidegben felszállásra készül:

img_0535.JPG

Tovább
2018. április 16. 12:25 - Levente B.

Mi-24 emlékmű - Szolnok

Idén márciusban, Szolnok városa mellett az úgynevezett Auchan körforgalomban - Kertész utca, Debreceni út találkozása - állítottak fel egy Mi-24D típusú helikoptert egy emlékműre. A gép az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és jogelődjeiknek kapcsolatát szimbolizálja a várossal és a lakossággal. Megoszlanak a vélemények, hogy a típus megfelelő e a szimbólumnak, sokak szerint a típus mivel 2004 óta van jelen nem ideális választás. Eme vélemények ellenére, jó ötletnek tartom a megvalósítást, ezen kívül ebszéljenek a fotók, és mindenki döntse el a maga a dolgokat. 

A gép látványa a Tisza-híd felől:

_mg_0505.jpg

_mg_3181.jpg

Tovább
2018. február 02. 22:27 - Levente B.

Airbus statikus és típus bemutató

2018 február másodikán bemutatták a kecskeméti bázison, a Magyar Honvédség legújabb technikáját, két Airbus A319-es típusú szállítógépet.A Magyar Honvédség légi csapatszállítási feladatainak ellátásához az egyik legjobb választás volt az A319, hiszen a repülési és egyéb paraméterei megfelelnek a honvédség által támasztott igényeknek. A speciális katonai alkalmazások, berendezések (katonai, kommunikáció, navigáció, védelmi rendszer) felszerelésével a repülőgép többcélú csapatszállítóként korszerű és gazdaságos választ ad a Magyar Honvédség nagyobb számban előforduló szállítási igényeire:
Többfunkciós, hiszen a katonák szállítása mellett képes az egyéni felszerelések szállítására is, a katonák a hosszú utak alatt is komfortosan, 21. századi körülmények között tudnak utazni. Moduláris belső kialakításának köszönhetően képes az egészségügyi kimenekítés, egészségügyi szállítási feladatok (MEDEVAC) biztosítására is.

Balra az A319-es jobbra az An-26-os gép, utóbbi még szolgálatban marad:

_35b8027.jpg

A 604-es oldalszámot viselő A319-es:

_35b8052.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!