Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2017. október 18. 22:12 - Levente B.

Veszprém - MÁV Óvóhely

Vastag beton falak, belül légszűrő berendezések, aggregátor, az atomháború veszélyeire figyelmeztető oktató táblák. Háború, támadás esetén a vasúti közlekedést irányították volna innen, ha a várost és így a vasút állomást támadás éri. A HATESZ Egyesület – Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, mondhatni egy véletlen folytán kapott tudomást a helyről, a szerencsének és a jó kontaktnak, a MÁV vezetősége engedélyezte nekik, az állomás közelében lévő óvóhely rendbehozatalát, illetve állandó jellegű kiállítással a helyszín és a Hidegháborús korszak érdekes, de egyben félelmetes éveit bemutatni. A még nem folyamatos nyitva tartással rendelkező, mondhatni múzeum, nemrég lett bemutatva a nyilvánosság felé, kisebb munkálatok még vannak vele, de amit elértek eddig, az dicséretre méltó. A látogatási lehetőséget itt is köszönöm. 

Az óvóhely bejárata:

_mg_1909.jpg

_mg_1910.jpg

Tovább
2017. október 06. 22:48 - Levente B.

Kutató mentő gyakorlat a Mátrában

Helikopteres gyakorlatot tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis technikája és állománya. A Gyöngyösi repülőtér volt a kiinduló pontja a gyakorlatnak, október első hetében. Magyarország a nemzetközi szerződésének eleget téve 24 órás kutató-mentő - angolul Search and rescue (SAR) - feladatot lát el hazánk légterében, melyet a szolnoki alakulat hajt vége ha szükséges. Ennek megfelelően időről-időre komplexebb, nem csak sík vidéken is szükséges a feladatok rutinszerűvé tétele. 

A neten fellelt fotók és a Hungarocontrol Légtérfelhasználási tervének adatai alapján kerestem fel reggel a Gyöngyösi repülőteret. A reggeli órákban 2 gép érkezett, majd egy harmadik is jött az egyik gyakorló riasztásról. 

Erősen felhős időben érkezik a két gép Szolnokról:

_35b6832.jpg

_35b6835.jpg

Tovább
2017. október 03. 19:05 - Levente B.

Veszprém Helikoptersimogató - avagy kicsik és nagyok foglalták el a Mi-24-t

Két Honvédelmi Nap szervezése és segítése után - lásd ITT - mivel a helikopter felújítása igen előrehaladott állapotban volt, egy nyílt nap keretében kizárólag a gép bemutatásának céljából szeptember 30-n bárki megnézhette kívül-belül. 

Rengetegen, de tényleg több százan voltak kíváncsiak első helikopter simogató napunkra, ahol a gép minden porcikájának zegzugait is megismerve gyerekek és felnőttek vették birtokukba az lhsn.hu csapata által felújítás alatt lévő Mi-24D helikoptert. Nagyon köszönjük akik eljöttek, azoknak is akik segítettek nekünk aznap tudásukkal, előadásaikkal jobbá, érdekesebbé tenni a szombati napot illetve a Laczkó Dezső Múzeum további segítségét.

_mg_8131.jpg

_mg_8123.jpg

_mg_8120.jpg

Tovább
2017. szeptember 23. 10:11 - Levente B.

Thessaloniki Hadtörténeti Múzeum

A Thessaloniki Háborús Múzeum (Hadtörténeti Múzeum) az athéni hadtörténeti múzeum osztályának része, 2000-ben nyitották meg az épületet a nagyközönség számára, az épületet 1902-ben készült az olasz építész, Vitalliano Posseli tervei alapján. Napjainkban a múzeumban több mint 10.000, Görögország történelmét összeállító relikviát/tárgyat láthatunk. A látogatóknak itt lehetősége nyílik a görög szabadságharc, a balkáni háborúk és a két világháború megismerésére. Aki érdekel a történelem, és a városban jár, látogassa meg, megéri mert sok mindent megtudhat. 

A múzeum főbejárata:

_mg_0496.jpg

Sofia Vembo fotói bal és jobb oldalt az emeletre vezető tárlatokhoz:

_mg_0363.jpg

Tovább
2017. szeptember 15. 15:53 - Levente B.

Börgönd repülőnap - 2017

Ismét megrendezték a Székesfehérvár melletti börgöndi repülőtéren a szeptember elején szokásos repülőnapot. A tavaly 100 éves évforduló címe nagyon megdobta a nézőszámot, idén ezért kevesebben voltak, de így sem lehetett szerintem panasz, az időjárásra főleg nem. 

A felkelő nap fénye füröszti a reggeli ébredőket és a szervezőket:

_mg_7234.jpg

img_7273.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!