Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2017. november 23. 16:31 - Levente B.

A Phoenix feltámad hamvaiból

Mi-24-s harcihelikopterek pár éve a földön vannak Magyarországon, a típus úgy tűnt magyar színekben végleg szárnyaszegett marad, és bár egy ideje a hírekben többször is hallani lehetett a visszatéréséről, realizálása ennek csak idén novemberben teljesedett, amikor is 4 db helikoptert Kecskemétre szállítottak át, hogy Mi-17-s "társaikhoz" hasonlóan" újra életre kelljenek az egyik oroszországi gyárban. A Mi-17-s helikopterek visszaérkezéséről bővebben ITT

_mg_2689.jpg

_mg_2671.jpg

Tovább
2017. október 27. 21:03 - Levente B.

Kecskeméti életképek - 2017 október

Ebben a bejegyzésben két külön napot gyűjtöttem össze, a fotók a kecskeméti repülőbázison készültek.  

Hazánk Saab JAS 39 Gripen típusú több funkciós gépeket üzemeltet, az első gépek 2006-ban érkeztek, 2008-ban jött meg a 14-ik és egyben utolsó darab és 2011 januárjától "önállóan" szolgálják a Magyar Hont. A JAS akroním jelentése Jakt (vadász), Attack (támadó-bombázó) és Spaning (felderítő), a Gripen tehát egy többfeladatú harci gép, mely hazai környezetben, színekben nemrég tette meg első szűzrepülését egy feladatkörben. Nagyjából két éve jöttek az első hírek, hogy bomba fegyverzetet vettek a Gripen gépekhez, eme első függesztményes repülésre nemrég került sor, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. 

A 40-s oldalszámú Nato Tiger Meet-es gép elsőként emelkedik a 4 db BDU-50-s gyakorló fegyverrel, új korszakot nyitva ezzel a hazai katonai repülés történetében:

_35b7213.jpg

És amiért két eseményt rakok egy bejegyzésbe, pár nappal korábban, a Volga-Dnepr cég egyik Il-76-s gépe, érkezett a bázisra az egyik Mi-17-s gépért, amit este azonnal el is vitt Oroszországba nagyjavítani:

_mg_2377.jpg

Tovább
2017. október 24. 14:47 - Levente B.

Vitéz Csörgey Károly emlékmű

A Bakonyban elterülő hatalmas lőtér a Monarchia idejéből való, a fellelt adatok szerint az kincstár "már 1912-ben, Várpalota és Inota között, többezer holdat éppen lőtér céljára vett meg" (Fejér Megyei Történeti Évkönyv 20. (Székesfehérvár, 1989). Az I. Világháború után, a lőtér továbbra is a katonaság része volt, itt próbáltak ki például több fegyvert is, amit az akkori magyar hadiipar épített, egy új fegyver bemutatása során történt súlyos eset miatt, egy magas rangú magyar tiszt sajnos áldozatul esett. Eme eseménynek állít emléket Várpalota mellett lévő emlékmű. 

Kérem vegyük figyelembe, mivel a lőtér területén van, lövészet idején az emlékmű nem minden esetben megközelíthető. 

Az emlékmű a Tési útról így látható:

_mg_8822.jpg

A Nyírvidék című hírlap összefoglalója az esetről:

A hajmáskéri tüzérségi lőgyakorlaton felrobbant egy ágyú. Vitéz Csörgey Károly tábornok meghalt, több törzstiszt megsebesült. — Csörgey tábornok temetése vasárnap lesz Budapesten. 

Tegnap délelőtt Hajmáskéren a tüzérségi lőgyakorlatok alatt anyaghiba folytán robbanás következett be, mely által súlyos szerencsétlenség történt. Vitéz Csörgey Károly tábornok szilánkoktól találva, fejsérülés következtében meghalt. Maleczky Oszkár ny. alezredes a lábán sérült meg, Ferjentsik Ottó altábornagy, továbbá néhány tiszt és tüzér könnyebb sérüléseket szenvedett. A véletlen balesetért senkit sem okolhatunk. Az Est értesülése szerint a hajmáskéri szerencsétlenség a következőkép történt. A tüzérségi gyakorlótélen lőgyakorlatok voltak. Délelőtt 11 órakor az egyik ágyú mellől nagy robbanás hallatszott. A tisztikar tagjai a robbanás helyére siettek, ahol konstatálták, hogy anyaghiba miatt az egyik lövedék felrobbant s az ágyú hátsó részét teljesen szétvetette. A robbanás pillanatában az ágyútól mintegy 10 lépésnyire állott vitéz Csörgey Károly tábornok, akinek a fején súlyos sérüléseket ejtettek a szerteröppenő szilánkok, ugy, hogy rövid tusa után meghalt. Maleczky alezredes, Ferjentsik Ottó altábornagy, Módy tábornok, Lichtenecker és Fischer ezredesek szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedtek.
A Várpalotán lakó Csörgey tábornokot lakására szállították, hol holttestét beszentelik s a koporsót autón Budapestre viszik. A temetése teljes katonai pompával vasárnap délután 4 órakor lesz a farkasréti temető halottas háházából. - Nyírvidék, 1928 (49. évfolyam, 147-172. szám)

Tovább
2017. október 18. 22:12 - Levente B.

Veszprém - MÁV Óvóhely

Vastag beton falak, belül légszűrő berendezések, aggregátor, az atomháború veszélyeire figyelmeztető oktató táblák. Háború, támadás esetén a vasúti közlekedést irányították volna innen, ha a várost és így a vasút állomást támadás éri. A HATESZ Egyesület – Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, mondhatni egy véletlen folytán kapott tudomást a helyről, a szerencsének és a jó kontaktnak, a MÁV vezetősége engedélyezte nekik, az állomás közelében lévő óvóhely rendbehozatalát, illetve állandó jellegű kiállítással a helyszín és a Hidegháborús korszak érdekes, de egyben félelmetes éveit bemutatni. A még nem folyamatos nyitva tartással rendelkező, mondhatni múzeum, nemrég lett bemutatva a nyilvánosság felé, kisebb munkálatok még vannak vele, de amit elértek eddig, az dicséretre méltó. A látogatási lehetőséget itt is köszönöm. 

Az óvóhely bejárata:

_mg_1909.jpg

_mg_1910.jpg

Tovább
2017. október 06. 22:48 - Levente B.

Kutató mentő gyakorlat a Mátrában

Helikopteres gyakorlatot tartott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis technikája és állománya. A Gyöngyösi repülőtér volt a kiinduló pontja a gyakorlatnak, október első hetében. Magyarország a nemzetközi szerződésének eleget téve 24 órás kutató-mentő - angolul Search and rescue (SAR) - feladatot lát el hazánk légterében, melyet a szolnoki alakulat hajt vége ha szükséges. Ennek megfelelően időről-időre komplexebb, nem csak sík vidéken is szükséges a feladatok rutinszerűvé tétele. 

A neten fellelt fotók és a Hungarocontrol Légtérfelhasználási tervének adatai alapján kerestem fel reggel a Gyöngyösi repülőteret. A reggeli órákban 2 gép érkezett, majd egy harmadik is jött az egyik gyakorló riasztásról. 

Erősen felhős időben érkezik a két gép Szolnokról:

_35b6832.jpg

_35b6835.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!