Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. október 19. 14:11 - Levente B.

Lom-hegy, Pilisszentlászló: 11/9 légvédelmi rakéta osztály

A laktanya látogatásokat olykor összelehet kötni nagyon könnyen a kellemessel. Bár a Lom-hegyen lévő laktanyát láttam a legutóbb, mégis ezt teszem most be a legelsőnek cikkeimbe mivel ez eddig a legizgalmasabb volt számomra.

A hegyre csak gyalog lehet feljutni. Mondom, hogy gyalog, bár amikor én arra jártam a kapu nyitva volt, de nem mertem kockáztatni, hogy erdészekkel találkozom-e és akkor lehet magyarázkodni. Az út kb. 30 perc gyalog, egyébként kocsival "könnyen" fel lehet jutni, nem vészes, de nem ajánlom az esetleges problémák miatt. 

Kocsival elég ha eljutunk Lajosforrásig, onnan kell még 2,5 km sétálni, hegynek fel, de a táj szépsége és a jó levegő könnyen előbbre buzdítja a túrázót.

A bejárati kapu. Középen a kapun túl már kivehető ez első fedezék.

Amikor felér az ember egyből egy táblára lesz figyelmes a kapu mellet, belépni tilos, és nem azért mert őrzik, hanem mert baleset veszélyes. 2-3 omladozó épület, 5 db beton fedezék, ezek mind-mind állagmegőrzés nélkül vannak itt fent évek óta. Ezért kérek mindenkit itt is, hogy óvatosan járjon fent, a magas fűben is vannak "elrejtve" a laktanya nyomaiból.

 

 A főépület. És annak belső folyosói.

A kapunál balra van a készenléti épület, mely még viszonylag egyben van, de omladozó állapotban. Kitaposott ösvényen juthatunk el tovább két irányba a kaputól, mind kettő egymásba vezet feljebb a dombokon túl. A laktanya É-NY végében 4 db földsáncot találunk mely körbe vette a rakéta kilövő állásokat. Az SA-3-as rakétáról itt bővebben lehet olvasni. Ugyanilyen rakéta lőtte le a világ egyetlen légi harcban elvesztett lopakodó bombázóját 1999-ben Jugoszlávia felett.

A harcálláspont.

 

A középen lévő nagyobb bunker, ahol vele szembe a "nem tudhatom..." felirat van a harcálláspont volt, a két hatalmas fedezék egyik oldalában további "rejtett" szobák vannak, én magam is félve mertem benézni, MINDENKI TEGYEN UGYANÍGY!!! Az ettől távolabbi fedezékek a felderítő lokátorok és a különböző technikák rejtekhelye volt. A hegy tetejéről ne számítsunk tökéletes kilátásra Budapest felé, az erdő fái ebben kitűnően akadályoznak minket.

A terület szépen belátható a harcálláspont tetejéről.

A főépületen egy igen kellemes grafiti lett felmázolva, az épületen belül is találunk néhányat, plusz pár feliratot amit úgy tűnik egy velem együtt lelkes laktanya bejáró hagyhatott hátra, mert éppenséggel a "tolvajoknak" üzenget olykor.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr873314158
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása