Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2018. augusztus 12. 10:13 - Levente B.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2018-ban 1,5 milliárd forintot nyert a kastély turisztikai célú fejlesztésére a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A kastély jelenlegi állapotában még látogatható, de nem sokáig, ősszel bezár és egy időre a felújítás miatt csak később fogad látogatókat, a kastély teljes terjedelmében nem lehetett megnézni, a felújítás a belső terekben megkezdődött, még csak a gomba és penész fertőtlenítésével-irtásával, de az első komolyabb munkákra nem kell sokat várni. 

A kastély fő homlokzata, jól láthatóan asszimetrikus elrendezésű ami állítólag direkt a "megrendelő" kérése volt:

_mg_5685.jpg

_mg_5688.jpg

Külsőleg sajnos meglátszik az épületen az évtizedek:

_mg_5690.jpg

Tovább
2018. augusztus 10. 14:11 - Levente B.

A magyar Folyami Flottilla

Folyami Flottilla hazánkban mondhatni ismert, hisz a honvédségi hajók igen feltűnőek ha mozognak a folyón, nem beszélve arról, hogy több alkalommal is szerepelnek a hírekben amikor pl. a Duna folyóban aknát vagy bombát találnak. Az önálló Flottilla 2001-ben szűnt meg, ma az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kötelékében él tovább a flottilla hagyomány. A Flottilla laktanyájára így 2001-ben került lakat, évekig néztem ahogy elhagyatva tengeti mindennapjait, 2018-ban gondolva egyet elruccantam oda megnézni. 

A NATO-tagországok közül csak Magyarország rendelkezik folyami aknamentesítő és -telepítő rendszerrel – mondta Danyikó László, az AM–31-es hajó főkormányosa és megbízott parancsnoka, aki 1991-től van a flottillaállományban.
Magyarországon a Szovjetunió szorgalmazta e képesség kialakítását, mivel hazánk tizenkét évvel ezelőttig a szocialista országok nyugati bástyájának szerepét is betöltötte. A nyolcvanas években hat, francia licenc alapján gyártott jugoszláv aknamentesítő és -telepítő hajót állítottak rendszerbe a Magyar Néphadseregnél. Közülük három ma is járja a folyókat. Figyelemre méltó, hogy e hadieszközök voltak azok, melyek a folyami flottilla 2000 nyarán bekövetkezett felszámolását követően, ha csökkentett számban is, de megmaradtak a honvédségnél. A flottilla megszüntetésekor kivontak a honvédség rendszeréből 6 nagyobb, 48 kisebb hajót, egy csapatszállítót, két vontatót, két tankuszályt, két lakóhajót és 96 ladikot – valamint a hat aknamentesítőből hármat. 1995-től 2000 nyaráig a háromszázötven fős állományt a felére csökkentették - mno.hu, 2002

_mg_0843.jpg

_mg_0809.jpg

Tovább
2018. augusztus 05. 12:59 - Levente B.

Angolszász gyakorlatok, éleslövészetek

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. július 30—augusztus 03. között hajtották végre a „Flying Sword" elnevezésű brit-magyar közös repülő harcászati kiképzést.
A kiképzés célja a magyar JAS-39 GRIPEN vadászrepülőgépek műveleti képességeinek fejlesztése a Brit Királyi Légierő (RAF) két EUROFIGHTER TYPHOON kiképző repülőgépével végrehajtandó közös feladatok által, a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezésének és végrehajtásának gyakorlása, valamint a vezetési és irányítási módszerek bővítése, külön figyelmet fordítva a többnemzeti környezetben történő integrálódási képességre.

A TYPHOON repülőgépek a RAF 135. Expedíciós Repülő Ezredének kötelékében szolgálnak, így támogatva a NATO megerősített légtérrendészeti (eAP) feladatát. Jelenleg a RAF 1. (vadász) százada teljesít szolgálatot a NATO eAP művelet keretében. A század a skóciai RAF Lossiemouth repülőbázisról érkezett. Az alakulat a RAF egyik legrégebben fennálló repülőszázada, története egészen 1878-ig, a Királyi Műszaki Woolwich Légballon század megalapításáig nyúlik vissza. Az 1. század repülői és katonái részt vettek az első-és második világháborúban, majd 1969-ben elsőként repülhettek a HARRIER típusú vadászbombázókkal. 2011-ben feloszlatták, de csak azért, hogy 2012-ben már TYPHOON Századként alakulhasson újra.

_35b0221.jpg

_35b0240.jpg

Tovább
2018. július 29. 15:51 - Levente B.

Vérholdfogyatkozás és a vörös Mars bolygó

2018 július 27-én pénteki napon, ahogy írták és sok helyen előre be is harangozták az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása történt meg, mellesleg erősen elvörösödő Hold mellett szintén ritka látványosság alakult ki, erős fényességben ragyogott a Mars, ami szintén ezen az estén volt földközelben. A nyugati országrészben volt lehetőségem megfotózni, erősen párás idő révén nagyon későn került a szem elé, de végül pár fotó erejéig sikerült lencsevégre kapni:

A Hold és a Mars egy fotón:

_mg_5141.JPG

_mg_5146.JPG

Tovább
2018. július 26. 21:39 - Levente B.

Croatian International Airshow Varazdin 2018

Egy év kihagyással ismét repülőnapot rendeztek a varazdi repülőtéren. 2015 meglepő jó éve után egy gyengébb 2016 következett - repülőgép típus felhozatal terén -, 2017 CIAV nélkül zajlott le, majd 2018-ban erős Honvédelmi Minisztériumi támogatás mellett, komoly szereplőket tudtak elhozni a hétvégére - volt típus amelyik Zágrábból repülte le a programját. A horvát MiG-21-es mellett érdemes kiemelni még a "friss" Kiowa" helikoptereket és a spanyol Hornet bemutatóját. Sajnos a szombati - nálam egy nap jött össze - időjárás nem akart kedvezni, délután borús idő és szitáló eső jött össze. 

A horvát felhozatal már önmagában külön repülőnapot érdemelne...
kétüléses MiG-21UM:

_mg_4299.jpg

Jó az öreg a háznál, a Split/Divulje bázison diszlokáló Mi-8MT helikopterek elsősorban kutató-mentő és MEDEVAC feladatot látnak el, a nyári szezonban ezek a feladat számok megemelkednek a turista szezonban:

_35b0076.jpg

Ex-US Army Kiowa felderítő helikopter:

_mg_4738.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!