Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2018. október 10. 13:32 - Levente B.

B51-es objektum

Már több éve mondhatni szemezgetek ezzel a hellyel, nemrég volt lehetőségem végül felkeresni és megnézni. Egy igen nagy magángyűjteménye is van bent, ami emeli a helyszín érdekességét, így nem üres falakba botlik a ember. A terület nem múzeum, így nem látogatható mindig. 

Bejárat az objektumba:

_mg_1105.jpg

_mg_1113.jpg

Tovább
2018. október 09. 20:43 - Levente B.

Bátor Harcos 2018

A Bátor Harcos 2018 gyakorlat keretén belül hajtott végre nappali és éjszakai éleslövészetet a NATO részére felajánlott magas készenlétű MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS-I), az MH 5. Bocskai István Lövészdandár zászlóalja CREVAL (Combat Readiness Evaluation) ellenőrzésen fog átesni, ennek felkészülését lehetett megörökíteni:

Katonák Bepárd és Dragunov-mesterlövész puskával:

_mg_9281.jpg

_mg_9282.jpg

BTR-80A harcjárművek:

_mg_9287.jpg

Tovább
2018. október 05. 16:53 - Levente B.

Lion Effort 2018

Nemzetközi légiharcászati gyakorlat keretében az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a magyar Gripenek mellett svéd és cseh JAS-39 üzemeltetők hajtottak végre közös repüléseket.

A 18 repülőeszköz bevonásával végrehajtott feladatok célja a tapasztalatcsere, a NATO-ban alkalmazott eljárások és módszerek tanulása, begyakorlása volt, melyen részt vettek megfigyelőként a Thai Királyi Légierő és az új SAAB Group tag Brazília szakemberei is, akik repülőgépeiket egyelőre nem hozták magukkal. A szintén Gripen üzemeltető Dél-Afrika pedig távol maradt a jelenlegi eseménytől.

A bejegyzésben három különböző nap repüléseit összesítettem. 

A Svéd Légierő Gripen gépe érkezik vissza feladatról:

_35b1537.jpg

Boeing E-3 Sentry, vagy ahogy jobban ismert AWACS (Airborne Warning and Control System):

_35b1490.jpg

Tovább
2018. október 03. 18:07 - Levente B.

Budafok óvóhely

Budafok egyik kis utcájában épült kb 1971-74 között a bejegyzésben látható óvóhely. Az évszázadok során a kőbányászat révén keletkezett rengeteg járat a környéken, a neten talált adatok szerint ezek a járatok több mint 100 km-er hosszúak, az évek előrehaladtával az üregekbe, járatokba pincészetek települtek - egyébként a mai napig is van néhány működő - , anno a helyi és a Buda környékén termett szőlő feldolgozása, érlelése folyik bennük, gondolom ma is az működik. 
Tulajdonosa, fenntartója nem ismert. Kb 2014-ben a kerületi önkormányzat vette át, majd hamarosan eladásra hirdette meg. Az óvóhely kialakításának miértje sem ismert, hisz a közelben nincsen számottevő ipari létesítmény, közintézmény, mely indokolta az életvédelmi létesítmény megépülését. Ahogy a környékbeli pincék, eredetileg szintén borospince volt - erre bent bizonyítékok is találhatóak -  mészkőbe vájva, 4 ágból áll, helyszínrajzok szerint valaha összeköttetésben volt 2 ponton is a szomszédos járatokkal. 

Átjutva az első ajtón, kusza labirintus kezdődik: 

_mg_8637.jpg

Szellőző:

_mg_8638.jpg

Tovább
2018. szeptember 21. 19:41 - Levente B.

Forgószárnyas vendégek Budaörsön

Verőfényes napsütés, fotós felszerelés, néhány szabad óra és egy közeli reptér. Minden ami a várakozáson felül jelen szokott lenni és lencsevégre került külön öröm, főleg ha a Honvédség és a Légirendészet járművei azok. 

A Honvédség Mi-8-as típusú gépe érkezik a budaörsi repülőtérre, a háttérben a Széchenyi-hegyi adótorony:

_mg_9002.jpg

A Goldtimer Li-2-es gépe nemrég tért vissza egy repülésről:

_mg_9006.jpg

Tovább
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!