Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. július 21. 09:52 - Levente B.

Kunmadaras Szovjet repülőtér - 3. rész - A légvédelem

A Magyarországon épült valamennyi szovjet repülőteret ellátták védelemmel. Hisz logikusan a repteret meg kell védeni a támadó ellenségtől. Az országban a 327. légvédelmi rakétaezred látta el a repterek védelmét, Kunmadarason ennek az ezrednek a 715. légvédelmi rakéta osztálya volt. Az osztály SA-3 Pechora típusú rakétával védte a légteret. Logikus lépés volt az alacsony célok elleni védelemre készült fegyver, hisz az akkori doktrína szerint, a reptereket alacsony támadással a földhöz közel meglepetés szerűen támadták. 

A TERÜLET NEM BEJÁRHATÓ!

Az alábbi fotón látható a két sínes rendszer.

100_6174.JPG

TÁS.jpg

A tüzelőállásban 4 db indítósín volt. A fenti fotón jól látható a lérak. (innentől fogva a légvédelmi rakéta rövidítése lesz), a korábbi írásaimmal ellentétben, az itteni indítósíneken nem 4 db rakéta, hanem 2 db volt. 2X4, tehát 8 db rakéta, a rávezető radar, pedig 1 db célpontra tudott max. 2 db rakétát rávezetni. A rakéták a reptér nagyjából 20 km-es körében tudott védelmet adni. A fenti légi fotó bal oldalán voltak a rakéta sínek, jól kivehető a 4 fedezék, mely ujj szerű formában végződik. Az oda vezető utak is könnyen kivehetőek, ma már a helyszínen ezt nehéz észre venni, benőtte az aljnövényzet. Eme 4 állás "közepén" volt a rávezető radar a műszerkocsikkal. A nagy fehér tetejű épület a képen középen pedig a kocsi beálló, lejjebb pedig, fekete tetővel a "szállás" épület. Jól látható a lérakra bevezető út is. A fekete tetős épület felett, az üres terület az alakuló tér.

A 8-as épület, vagyis a műszerkocsi állás. Szükség esetén, a trélerekre "felszerelt" további rakéták tüzelés után innen kigurulva tudta pótolni a fegyvert.

_MG_6516.jpg

_MG_6518.jpg

_MG_6413-1.jpg

Az érdekes dolog az egészben az, hogy a lérak. területe önállóan volt elkerítve, saját őrséggel, kapuval-átjáróval. A laktanyán belül pedig külön épülettel.

_MG_6519_1.jpg

A SNR-125 "Low Blow" radarnak a helye. A tűzrávezető radar. A 250 KW-os I/D frekvenciájú radar, 40 km-es távról tudott célt bemérni.

_MG_6521.jpg

Az alábbi két fotón a tüzelőállások jól kivehetőek. Természetesen a földhányások magasabbak voltak szolgálati idejükben.

_MG_6523.jpg

_MG_6528.jpg

_MG_6533.jpg

_MG_6535.jpg

_MG_6539.jpg

_MG_6541.jpg

A kapuban lévő őrbódé áteresztő folyosója.

_MG_6557.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr534663167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása