Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. november 14. 15:36 - Levente B.

Bocska: 54.rádiótechnikai dd, 2.rt.zlj, 4. rt szd

Egy ország és esetünkben az ország légvédelme a rakétás egységel mellet a rádiótechnikai, közismert nevükön a radar századoktól is függ. Katonai szakzsargonnal az EW (Early Warning) vagyis a Korai Előrejelző rendszerek sokszor, de akár mindig is a határon túli légtér ellenőrzését is vizsgálják. Ma Magyarországon 6 db előrejelző század működik, ez azonban ahogy az országban mint minden katonai eszköz-laktanya-egység életében ezeket az egységeket is leredukálták. 1994-95-ben 23 db lokátoros század működött szerte széjjel, persze a technika előrehaladása is létszámleépítésre adott okot, de ahogy ilyenkor a legegyszerűbb magyarázat szokott lenni, költséghatékonyság céljából szűnik meg.

46°32'12.31"É 16°52'57.02"K

Talán nem Bocskával lenne a legegyszerűbb kezdeni, de ennél romantikusabb helyszínt nem nagyon találna az ember a rádiós századokból. Az egység a 70-es években kezdett üzemelni, elnézést de pontosabb időpontot nem találtam a weben.

Bocska egy kis Zala megyei falu, Nagykanizsától 15km-re Északra. Csendes magányában van a 74-es út mellett, a falu kis hányada a dombra felnyúlik, utunk erre vezet ha a radarok volt helyeit akarjuk megnézni. Az út a település déli határában megy felfelé, és 5 km-t kell megtennünk, ebből nagyjából 1,5 km föld út. Alacsony tengelyű autóval nem biztos, hogy könnyű dolgunk lesz.

Felérve, attól függ milyen évszakban de az erdészet nyomait látjuk mindenfele. Az üres nagy terület odafenn a hegyen e tekintetben kihasználva van, minden más a hazai viszonyokhoz híven, omladozik, elvitték & benőtte gaz. A radarok helyét, ha éppenséggel nem ilyen erdős környezetben van, akkor könnyű megtalálni, későbbi példa lesz erre, és ez a radarok dombjai. Eme dombok egyszerű célt szolgáltak, a dombok tetején a radarok a talaj menti épületek vagy domborzati tárgyak, esetleg az erdő "felett" tudtak működni.

Két radar domb, két műszaki kocsi állás, és egy nagyobb "üreg" és azokhoz tartozó fedezékek maradtak meg mementónak, hogy anno mi is volt itt. Ha Nagykanizsa fele nézünk akkor bal oldalt az erdőben a korábbi lépcső feljárót, lejjebb a legénységi bunkert és a vezetési bunkert láthatjuk.

Nagyobb épületet ne keressünk fent a domboknál, a laktanya része az egésznek Sormás falun volt, onnan jártak fel a dombra a katonák.

A fenti egységek elsősorban Olaszországot figyelték, de a közeli grazi és klagenfurti reptereket is tudták innen figyelni. Egyik eszköz amely a dombon fent volt az a P-18 volt, mely egy távolfelderítői lokátor volt 250 km-es látótávolsággal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr763382237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása