Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. augusztus 08. 11:13 - Levente B.

Pula - Rovinj

Vodnjanba beérve egy igen érdekes dolog fog minket majd informálni, és ez a Toszkána érzés. Vagy mondjuk úgy az embert az-az érzés kapja elő, mintha Olaszország északi részében lenne. És engem itt kapott el ez-az érzés először, de persze lesznek falvak amik jobban fogják fényképek keresztül is ezt belénk táplálni.

 

Vodnjan kétnyelvű település. Értem ez alatt, hogy a lakosság 20% olasz, kint is látható a városházán az Olasz zászló, igaz nem említettem korábban, de Pula városában is kint van. E parti rész észak felé és a Szlovén határ menti részek mind-mind olasz hatású falvak, városok. Ennek persze történelmi és földrajzi okai vannak. A 9. századtól egészen 1789-ig velencei fennhatóság alatt volt a félsziget, nem is csoda, hogy az összes templomtorony a velencei Szent Márk harangtornyának mintájára épült. 1919-1947 között a terület ismét Olaszországhoz lett kötve. A háború után több tízezer olasz hagyta el Isztriát, a számok mint minden "exodusnál" itt is eltérnek de 100 ezer és 200 ezer közé teszik a kitelepített Olaszok és nem kommunista érzelmű Horvátok és Szlovének számát, de 1943 és 1949 között, több ezer "fasiszta" olaszt öltek meg többségük civil volt.

Vodnjan főtere a városházával.

De visszatérve utunkra, és boldogabb képekre, Vodnjan elött van egy kereszteződés, mi nekünk egyenesen kell tovább menni. A kereszteződés után a második utcán forduljunk balra, 400 méter után egy parkolóba érünk itt tegyük le az autót és sétáljunk be, mert fantasztikus kis utcákban sétálhatunk, amik már-már Velencét juttatják az utazó eszébe.

 

Hasonló csodás falu van északra úgy 10 kilométerre, az úti táblákon Bale város nevét keressük, de Vale olasz neve is ki lesz írva. Itt is a város külső részében valamelyik parkolóban álljunk meg, mert itt viszont szűk sétálóutcákon keresztül fogjuk meglátogatni a várost. A város régebbi központi része egy mészkődombra épült, ehhez hasonló látványban nem nagyon lenne részünk más helyeken, én ezért mondom, hogy ne hagyjuk ki.

A Soardo-Bembo kastély, homlokzata Bale városában.

 

Vodnjan és Bale hasonlóan csendes, toszkánai hangulatú települések, mindenképpen nézzük meg mind kettőt, én például 2 órát biztos elidőztem a két helyen. Javaslom, hogy az ilyen kis falvakban vegyen az ember bort vagy, ha netán éhes lesz akkor keressen egy péket és frissen vegyen valamit, tapasztalatom, hogy az ilyen helyeken a legjobb a kenyér, vagy a péksütemény. Bale környéke egy ismertebb borvidék, bár ahogy az árakat néztem és amiket olvastam ennél van jobb és ismertebb, de kóstolás szempontjából nem mondhatok rosszakat.

Rovinj városa nincsen innen messze, úgyhogy vegyük arra az irányt. Ez talán Isztria egyik legszebb városa, erős velencei érzéssel fűszerezve. Az óváros kocsival nem megközelíthető, ráadásul egy dombon van így "mászni" is kell, de megéri. A város akár félnapot is elvehet az időnkből, ezt figyelembe véve tervezzük meg napunkat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr433129034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása