Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. október 17. 16:51 - Levente B.

BARS 504 - Középső-Hajag

Az Öreg-Bakonytól délre, 646 m magasan a Középsõ-Hajag csúcsának közelében találjuk az egykor a szovjet hadsereg által épített, mára már elhagyott és romos állapotú kommunikációs állomást. 

BARSZ szó oroszul alapjában véve egy mozaikszót takart: Броне Автономная Радио Система, ami magyarul „védett, autonóm rádiórendszert” jelentett. 

A hálózat működési elve az, hogy rádióhullámokat sugároznak a Föld alsó légterébe (troposzféra), amely azt visszaveri és ezt a visszavert jelet egy másik állomás veszi.

_MG_1734.jpg

BARSZ 504 - Hajag

hajag.jpg

A Szovjetunió és a Varsói szerződés tagállamai 1987 végétől kezdték el üzemelni a BARSZ rendszert. Az eredeti elképzelés szerint 26 fix telepítésű állomással teljesen le lehetett fedni az akkor "csatlós" államok területeit, amely lényegében több száz kilométernyi táv átfogását jelentette. A Mihail Gorbacsov által meghirdetett glasznoszty és a peresztrojka miatt már nem kerülhetett sor a komplett kiépítésre és működtetésre, pedig  az így kialakított informatikai rendszeró már közvetlen adatforgalmat is lebonyolíthatott volna Vlagyivosztok és Kelet-Berlin között. Ettől függetlenül a Szovjetunióban öt, Lengyelországban hét, az NDK-ban és Csehszlovákiában három-három, Magyarországon és Bulgáriában pedig négy-négy BARSZ típusú objektum megépítésére került sor 1983 és 1987 között. Magyarország esetében három BARSZ állomást (501, 502, 503) kellett az építési és az üzemeltetési költségét kigazdálkodnia az országnak, s csak az 504-esnek itt fent a Hajag tetőn, ennek a  kivitelezését és anyagi fenntartását vállalta át a Szovjet fél, amely egyébként a „Délnyugati lánc” egyik végpontja volt.  

Az országban telepített híradórendszer legnyugatibb pontja a Herend melletti Hajagtetőn átadott 504-es állomás volt, amely nemcsak azért volt különleges, mert a szovjetek építették, hanem mert nukleáris csapás ellen is hathatós védelmet nyújtott, ellentétben a magyar építésű másik három állomással szemben.

_MG_1227.jpg

_MG_1737.jpg

_MG_1878.jpg

_MG_1879.jpg

_MG_1880.jpg

_MG_1881.jpg

_MG_1890.jpg

A komplett rendszer egy nyugati és egy délnyugati zónára volt osztva. Mind a két zóna két-két láncból állt. Minden résznek megvoltak az úgynevezett végpontjai illetve vezetési pontjai valamint magának az egész BARSZ hálózatnak is voltak irányító objektumai. Ezek a már említett védett pontok, a lánc csupán átjátszó szerepet betöltő elemeit nem feltétlenül telepítették föld alá, ezért van az, hogy az országban egyedül a hajagi különbözik a többitől. 

_MG_1885.jpg

BARSZ 501 - Galgamácsa

Galgamácsa.jpg

BARSZ 502 - Tedej

Tedej.jpg
 
BARSZ 503 - Szentes
 
Szentes-lapistó.jpg
 
Érdekesség, hogy a fent leírtakból látható, hogy Románia nem volt tagja a BARSZ híradórendszernek, így a 503-as számú állomást felszerelték egy 400 kilométer hatótávolságú antennával is, hogy a bolgár 605-sel jobban tudjon kommunikálni. 
 
_MG_1748.jpg
_MG_1749.jpg
 
_MG_1753.jpg
_MG_1755.jpg
 
A gépházban 2 darab 24 hengeres dízelmotort építettek be, amelyek nagyjából 800 lóerejükkel természetesen teljes elzárás esetén durván két-három napig lettek volna képesek ellátni az objektumot energiával. A víz és az élelmiszer tartalék talán egy hétig volt elegendő plusz-mínusz egy nap. A felszínen nyolc darab, egyenként 18 méter hosszú, 4 méter magas és 5,5 méter széles garázs kialakítására is sor került.
 
_MG_1759.jpg
 
Fontos kiemelni, hogy ezek az objektumok béke időre lettek tervezve, mivel a hatalmas tornyok műholdakról tökéletesen kivehetőek és így fontos, könnyű célpontokat nyújtottak, támadás esetén minden bizonnyal elsőként semmisült volna meg az országban mind a 4 BARSZ állomás. 
 
_MG_1766.jpg
 
_MG_1776.jpg
 
A rendszerváltáskor a szolgálat 1991 márciusban hagyta el a Hajagot, hogy átadja a helyet az objektumot felszámoló csapatnak. Elkezdték elbontani a műszaki berendezéseket és az egyik antenna tornyot is ledöntötték. 1991. április 12-én az orosz alakulat távozott Herendről ezért a további bontásokat leállították. A komplexum azonban hiába került ekkor magántulajdonba, a pénztelenség miatt őrizetlenül hagyott bunker hamar széthordásra került. Lekerültek a vasajtók, elvitték az itt hagyott vagy felejtett műszaki berendezéseket, és minden bizonnyal a  MÉH-be kerültek a kábelek, rézhuzalok többsége is.
 
_MG_1771.jpg
 
_MG_1797.jpg
_MG_1793.jpg
_MG_1798.jpg
_MG_1800.jpg
_MG_1804.jpg
 
_MG_1806.jpg
_MG_1818.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr404854480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása