Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. augusztus 07. 22:30 - Levente B.

Pula

Pula. Nemcsak most az Isztriai-félsziget legnagyobb városa 62000 emberrel, de jelentősége, központisága már a római korban kiemelkedett. Krisztus születése előtt 177-ben a város a római Birodalom része lett, és ma ennek a kornak fennmaradt emléke a város szélén található Colossuem. Az egésznek az értékét emeli, hogy az egyik legjobban fennmaradt Colossuem, ráadásul az egyetlen aminél mind a 3 típusú oszlop (Ion, Dór, Korinthoszi) megtalálható. A horvát 10 kunás bankjegyen is ez az emlékmű van.

 

Ma viszonylag jó állapotban található, annak ellenére, hogy az évszázadok során többször is elhordták a köveket más építkezésekre. Ma koncerteket tartanak itt nyaranta, illetve a Pulai filmfesztivált minden év júliusában vagy augusztusában itt tartják meg. Korábban olyan hírességek léptek fel az arénában felállított színpadon mint: Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Jose Carreras, Dino Merlin, Jamiroquai, Anastacia, Eros Ramazzoti, Norah Jones, Sinéad O'Connor, Elton John, Sting, Michael Bolton, Il Divo, Manu Chao és Oliver Dragojević.

Ha megnéztük a Colosseumot, esetleg belül is, akkor ne menjünk vissza a tengerpartra, hanem a vele párhuzamos Kandlerava sétáló utcán menjünk be. Sajnos igen lepusztult házakat, homlokzatokat fogunk látni, de hát mondhatnánk, hogy ez adja a város zamatát, mégis az ember nem tud szabadulni a nagyváros gondolatától, nem is csoda, hogy ezen utca kivételével nincs is nagyon mit megnézni a városban. Ipar város ez a javából, a forgalom és zaj is ezt bizonyítja, de azért van itt kérem mit megnézni, a történelem mindenhol hagyott nyomokat.

Az Augustus császárnak épült templom.

Az egész városban egyből szemet szúr amint elérjük az öböl partját, az a hatalmas hajógyár. Mert bizony az egész öböl már az 1860-as évek óta a hajógyártásra van ráállva. Ott jártamkor éppen mozgó uszályokat építettek Tajvannak (a hajógyár honlapján olvastam később). Az I. világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia flottájának fő támaszpontja volt, és amikor Olaszország hadba lépett a flotta sűrűn hagyta el az öblöt, hogy olaszországi városokat bombázzon, illetve Albániában szorongassa a Szerb csapatokat. Két legendás magyar hadihajó is innen futott ki utolsó útjára. A Zenta könnyű cirkáló és a Szent István csatahajó.

Az Osztrák császári flotta az öbölben. Az előtérben valószínűleg a Szent István.

 

Zenta 1914 augusztus 16-án süllyedt el miután parancsot kapott, hogy Monetengro partjainál támogassa az előretörő csapatokat, illetve puhatolódza ki az ellenség erejét. Végül a majd 20 szoros francia és brit túlerő legyőzte.

A Zenta cirkáló.

A Szent István, más néven az Adria Titanicja 1918 június 8-án futott ki a kikötőből, hogy áttörje az Antant zárat délen. Ám Június 10-én véletlenül rátalált egy Olasz torpedónaszád és elsüllyesztette. 89-en haltak meg, a hajó első és utolsó útján. A hajó arról is legendás, hogy a flotta aznapi parancsnoka Horthy Miklós volt, továbbá a történelem során csatában elsüllyesztett hadihajó 3 volt aminek az elsüllyedését "kamerák" rögzítették. Íme a lista ezekről a hajókról:

HMS Braham (Brit Királyi flotta) - elsüllyedt 1941.11.07-én

USS Arizona (Amerikai) - elsüllyedt 1941.12.07-én

SMS Szent István (Osztrák-Magyar) - elsüllyedt 1918.06.10-én

A roncsot 1970-ben találták meg, nem messze Premuda szigetétől. 2008-ban a Magyar Honvédség akkori vezetője búvárok segítségével koszorút és emléktáblát helyezett el a roncsnál.

 

A város megtekintése után, irány észak. Ha valaki megkérdené miért nem dél, a válasz egyszerű, a Pula alatti területek, falvak 5 csillagos szálloda gyárakkal vannak tele. A tömeg miatt eleve nem érdemes menni, meg nincs is más ott amit meg kéne nézni.

 A Város főtere. 

Ám van valami amiért mondjuk érdemes maradni, vagy mondjuk úgy, érdemes nyugatnak menni. Gyorsjáratú hajóval ugyanis innen el lehet jutni Velencébe, de ha az ember nem akar nagyon messze menni akkor innen is (de más parti falvakból is) el lehet jutni a Brijuni szigetekhez, ami csak 7 kilométerre van Pulától.

A sziget (vagy inkább szigetek) ma nemzeti park, anno Tito magán rezidenciája volt, és ma is egy része a köztársasági elnök nyári lakhelye. Tito idején itt járt Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, Carlo Ponti és Gina Lollobrigida. Ma a szigeten vadaspark is működik, az állatok többsége a Titonak ajándékozott állatok leszármazottai. Leghíresebb lakói a szigetnek két elefánt volt akiket még Indira Gandhi adományozott a partizánvezérnek 1970-ben. A szigeten Hotel is működik.

Ha menekülőre fogtuk a városból végül az utat, javaslom, hogy ne az autópálya felé menjünk mert az fizetős, helyette a régi úton menjünk észak felé mert megéri és a Vodnjan település táblát keressük, mely 8 kilométer után kerül szemünk elé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr323128823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása