Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. augusztus 22. 11:01 - Levente B.

Rovinj

Rovinj, Isztria kulturális és turisztikai központja. A nagyjából 14 ezer fős lakosságával is kiemelkedik, de mediterráni időjárása is kiemeli mint kedvelt turisztikai célpontot, télen ugyanis az átlagos hőmérséklet 5 celsius fok alá nem megy, nyáron pedig az átlagos napsütés 10 óra. Ahogy Pula úgy Rovinj is fontos város volt a Római Birodalomban, de legfontosabb jelentősége a velencei uralom alatt bontakozott ki.

Ekkor változott meg jelentősen a város arculata is, ugyanis a félsziget amin ma az óváros van, egykor önálló sziget volt melyet egy csatorna választott el, és azt valószínűleg 1763-ban feltöltötték. Velence után Bécs uralma alá került a város, utána ismét olasz befolyás alá. Ebben az időszakban, a lakosság majd 90% olasz volt, Tito idején azonban a lakosság nagy része elmenekült vagy elkergették. Mára ez a szám 16%-ra esett vissza, de így is jelentős több mint 2000 főt számlál az olasz kisebbség, külön meg is található az "olasz negyed" ahol minden olaszul van kiírva, és a kávézókból, fodrászatokból, házakból folyamatosan olasz hangokat lehet hallani.

A parkolás meglehetően "nehéz" a városban. A félszigetre nem lehet kocsival bemenni, a legközelebbi parkolót is a helyi lakosságnak tartják fent. Ha délről jövünk kerüljünk ki valahogy az öbölpartjára, itt leparkolhatunk, ugyanúgy az északi öbölnél is.

Az óváros közepén lévő domb tetején van a St. Euphemia bazilika, mely egy csodás barokk stílusú épület és egy korábbi keresztény templom helyére épült. A legenda szerint Euphemia cirka 307-ben a mai Isztambul helyén vetették az oroszlánok elé, mivel nem volt hajlandó a pogány Isteneknek imádkozni, és másokkal együtt a keresztény egy Isten hitben hittek. A legenda szerint az oroszlánok azonban ahelyett, hogy megették volna a  lányt békésen a lába elé feküdtek és nem bántották. Feldühödve ezen végül kerékbe törték és állítólag egy medve elé dobták ami végül megölte. Kő szarkofágja található a rovinji bazilikában. A templom torony a velencei Szent Márk bazilika mintájára épült.

Ha elindulunk lefelé a dombról javaslom kerüljük el a fő utcákat, mert a "gagyi" árusokkal tele van a hely, és az ember nem kíváncsi ugyanarra amit a helyi piacon akarnak rásózni. Meg hát kevesebb turista is lesz ráadásul ugyanolyan szép házak vannak a kevésbé "kiemelt" utcákban.

Amint leértünk tengerszintre elérjük a Tito főteret, itt kávéz-kávézó hátán van, tele külföldivel, az ember szívesen leülne inni is egyet, de én azt mondom ne itt, menjünk tovább a part mellet legyen jobbra a kikötő nekünk, de előtte balra tekintve nézzük meg az óratornyot, benne a Velencei oroszlán címert láthatjuk, büszkén mutatva a múltat.

Ha tovább megyünk, szemben sorházak lesznek valamelyik kis kereszt utcába menjünk be, és ha nem térítettem el az olvasót akkor a Karera (filippínó nyelven karrier) utcába ér. Itt felfelé a dombra egyenest van az olasz negyed, itt igyunk valamit, keressünk egy hangulatos kávézót. A magyar embernek mosolyt fog csalni az arcára az olasz nyelv beszéde a helyeik között, és a Maria mint megszólítást minden hölgyre, annak folytonos használata.

A város közelében 22 sziget van, ebből csak kettő lakott, ezeken Hotelek működnek. Ha már vízről van szó, innen Velencébe naponta van gyorshajójárat és a közeli Limski fjordba is lehet menni egy hajó túrára.

A várostól északra egy zsák falu van Valalta, közvetlenül a fjord bejárata mellett, ami lényegében nem fjord hanem egy évszázadokkal ezelőtt beomlott földalatti folyó, melyet végül a tenger vett uralom alá. A fjord 35 kilométer hosszú, időnként 100-150 méter magas sziklákkal a part mellett. Erről egy picit később írok, mert a fjord kocsival is megközelíthető.

Valalta Európa egyik legismertebb nudista kempingjeivel van körbeövezve, persze a faluban szigorú szabályok vannak az öltözködésre a helyiek miatt, de a település előtt tábla jelzi, a ruha nem használatát a kijelölt helyeken.

 

A városból kijövet, menjünk Kanfanar felé, de még az autópálya előtt Brajkovici falunál jobbra menjünk a Limski Fjord végébe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr643157617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása