Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. október 14. 13:23 - Levente B.

Kihalt laktanyák

Ez egy igen érdekes hobbi, és nem csak Magyarországon "működik" ez. Ki ne lenne kíváncsi egy olyan épület komplexusra ami 30-40 évvel ezelőtt megközelíthetetlen volt, és akár letartóztatás vagy legrosszabb esetben halál járt volna érte (lelövik ott helyben az embert), bár persze ez túlzónak hangzik elsőre, de ha olyan helyszínt közelített meg az ember, tettével-mozgásával talán kiválthatta volna ezt Már-már vetélkedés van a neten abból, ki és hol milyen helyen járt, mit tudott megközelíteni, mit fedezett fel, mint pl. a nemrég "megtalált" hármashatárhegyi bunker-gáztározóról van szó.

Jómagam mostanság kaptam rá erre a dologra, köszönhetően Sean O'Connor blogjának aki sokszor ugyan külső segítséggel de rengeteg katonai létesítményt "fedezz" fel a szabad idejében. Az oldalsó bejegyzéseiben olvastam Magyarország SAM hálózatáról először részletesen és keltette fel az érdeklődésemet. A SAM az amerikai Surface to Air Missile (föld-levegő rakéta) szavak összetétele, mely a vietnami háborúban lett népszerű szó kifejezés az amerikai pilóták körében. Itt lettek az orosz rakétarendszerek hírhedtek és okoztak súlyos veszteségeket az amerikai légierőnek, melyre kezdetben nem nagyon volt megfelelő ellen taktika. Az olyan legendák mint a Dvina, Volhov, vagy esetleg az SA-2, SA-3 innen indultak el.

Az ország légvédelme 1989-ben.

Magyarország légterének védelmét 3 részre osztották: Budapest-Miskolc-Dunaújváros (Sztálinváros) vonalra. 1989-ben volt a "legtöbb" rakéta egység az országban, nem számítva az itt állomásozó oroszokat. A két iparváros védelmét 1991-1994 között szüntették meg, Budapest állandó védelme 1995-ben fejeződik be, egy rakéta osztályt még Mezőfalván 1997-ig fenntartanak, de az is bezárásra került.

Egy SA-2-es rakéta gyakorlat közben. Ilyen rendszer volt pl: Fóton.

A mai napig sok vita tárgy, hogy egy ilyen kis országban kell-e "légierő" és nem lett volna célszerű a rakétás légvédelmet fejleszteni-megtartani. A Mezőfalvi egység működése a mai napig létjogosult lenne, természetesen esetleges fejlesztéssel együtt, hisz még mindig viszonylag modern rendszernek mondható, 10 ország a mai napig alkalmazza.

Amikor a rakéta célt talál.

Egy vietnami SA-2-es rakéta rendszer felülről. Formája miatt könnyen észrevehető volt.

A környező országokban mint pl. Lengyelország és Románia a mai napig üzemeli ugyanazokat a típusú rakéta rendszereket amiket mi kivontunk évekkel ezelőtt. Eme felvezetés után, persze jönnek majd a személyes bejárásaim, ezeken a területeken. A volt légvédelmi rakéta laktanyák bejárása nem mindenhol lehetséges, sok magántulajdonba került, ami nem azt persze jó szokáshoz híven szétlopták a mozdítható dolgokat. De a helyszínek megvannak, a természet több mint 20 év után sem tudta teljesen visszavenni, és olykor bizony csodás kilátással, az erdőben sétálva lehet egybe kötni ezeket a túrákat.

Sorozataimban néhány bejárható volt laktanyát mutatok majd be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr343302731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása