Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. november 17. 13:23 - Levente B.

MN6617, 54/5. honi rádiótechnikai század, Molnaszecsőd 1. rész

Molnaszecsőd volt a Magyar Honvédség egyik talán legfontosabb radar százada, különös tekintettel a hidegháborús évekre. A földrajzi fekvése és a környék viszonylagos "lapossága" kellő előnyt adott a nyugati határ felé való leskelődést. A falu Körmend mellett van, a 8-as számú főút keresztül megy rajta. Molnaszecsőd az 1977-es átszervezések során alakult meg, itt nagy számban voltak a honvédség modern technikái még a nagy P-14-es radarból is volt itt egy. A század Pápa alárendeltségébe tartozott, a laktanyát 1997-ben zárták be, miután a nyugattal való hideg viszony megváltozott.

47° 3'17.71"É 16°39'21.52"K

A laktanyához aszfaltozott út visz be, a faluból durván 1,5 kilométerre a kereszteződéstől. Kívülről semmi sem mutatja, hogy mi volt itt anno, a bejárathoz érve az őrház és annak beléptetőkapuja figyelmeztet minket a korábbi szigorú ellenőrzésre a belépés során.

Hosszabb betonozott úton haladunk tovább "kanyarogva" ekkor érjük el az első nyomokat a múltból. Balra egy faház, talán kocsma lehetett, egy ártáblát találhatunk bent, az árak "közeliek" a mai viszonyokhoz, talán nemrég még működhetett. A területen belül a kereszteződéshez érve balra fogjuk találni a radar dombokat és a műszeres kocsi állásokat, jobbra pedig láthatjuk a szállás épületet.

Balra továbbhaladva elérjük a vezetési pontot, és a fedett kocsi állásokat. A nagy "térhez érve, balra vannak a radar dombok, de egyenese tovább menve újabb kereszteződésbe érve jobbra menve is elérhetjük a dombokat.

A dombok erősen benőtt aljnövényzett között vannak, a fedezékek a fotókon is láthatóan kihasználtak a maguk módján. Vigyázzunk végig hova lépünk, óvatosan tegyük ezt amikor  a lépcsőket vesszük igénybe.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr493389704
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása