Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. február 11. 14:01 - Levente B.

S-75 "Dvina/Volhov" - SA-2 Guideline

 Az S-75 vagy ismertebb nevén az SA-2, egy Szovjet tervezésű, nagy magasságon lévő célok leküzdésére kifejlesztett, föld-levegő rakéta. Orosz neve a Dvina és a Volhov volt, mind a két név ugyanarra az S-75-ös típusra vonatkozik, de a Volhov egy későbbi verziót jelöl. A NATO kódneve SA-2, mely a Surface-to-Air rövidítése, a 2-es szám azt jelenti, hogy sorrendben a 2. rakéta típus a Szovjet légvédelmi rakéták sorában. 

A rakétát 1957-ben rendszeresítették a Szovjetlégvédelemben, és a mai napig használják a rakéta modern változatát nemcsak Európában (Románia, Bulgária), de szerte a Közel és Távol-Keleten is, és ugyanúgy pl. Afrikában is. A kínaiak pl. saját fejlesztésű HQ-2 néven ismert rakétája Iránban és a szocialista országban is rendszerben van, a két rendszer különbségéről hamarosan.  A legszélesebb körben alkalmazott légvédelmi rakétakánt került be a könyvekbe, ráadásul a korai változata ennek a típusnak érte el a történelem első légvédelmi rakétás győzelmét, amikor a Kínai légvédelem 1959 október 7-én lelőtte a Tajvani légierő egyik felderítő gépét, hírnevét egy amerikai U-2-es kémrepülő lelövésével érte el, 1960-ban méghozzá a Szovjetunió felett, pilótája Francis Gary Powers túlélte az esetet, de Moszkvában bíróság elé állították és börtönbe csukták kémkedés vádjával, később a CIA egy lebukott szovjet kémre cserélte ki. Ki kell azonban emelni, hogy a történelmi dokumentumok szerint 8 db rakétát lőttek ki Powers gépére és ebből egy talált, továbbá bizonyított tény, hogy az ellene küldött egyik Szovjet MiG vadászgépet is lelőtte a légvédelem tévedésből. 

A kubai rakétaválság idején egy szintén Dvina üteg lőtte le 1962 október 27-én Rudolf Anderson U-2-es gépét, ezzel is kiélezve a helyzet súlyosságát. A típus különböző változata 7 nagyobb háborúban vett részt, a Közel-Keleten az egyiptomi és a szíriai légvédelem rendszeresen kapott a típusból, és ennek bizony van egy Magyar szála is. Az 1973-as Yum Kipur háború idején a Szovjet teherszállító gépek Magyarországon keresztül szállították a fegyvereket, köztük az SA-2 rakétákat az arab országoknak, és pedig a Aeroflot színeiben. 

Egy CIA jelentés szerint a hatvanas évek közepére több mint 600 DVINA tüzelőállás volt a Szovjet Oroszországban, az első "külföldi" kitelepülések Kelet-Németországban történtek meg. Széles körben először Vietnámban vetették be, és ráadásul hatékonyan. A technikát orosz technikusok juttatták el az ázsiai országba, és többnyire ők is kezelték az első években, az amerikai felderítés hamar észlelte a rendszer megjelenését északon, de Washington félve, hogy orosz katonák is meghalhatnak a támadásokban nem engedélyezték azok megsemmisítését. 

Az amerikaiak hamar bevetették a Wild Weasel egységeket a megfelelő Shrike rakétákkal. Ezek hatékonyak voltak a DVINA ütegek ellen, ám a kommunista ország leleményes emberei erre is hamar megoldást találtak. 

A rakéta legnagyobb hátránya, hogy a radarja csak 1 célt tud követni és arra rakétát küldeni, tehát egy üteg ami 6 indítóállásból állt, csak egy célt tud megsemmisíteni, további célok bemérésére és megsemmisítésére több ütegállás kell. A rakéta maga rádió irányítású, max hatótávolsága 45 km körüli, a magassági plafonja 20 ezer méter. A rakéta a hiedelemmel ellentétben nem csapódik be a célba, hanem a közel érzékelő gyújtja be a robbanóanyagot, és lényegében a repeszek és a lökéshullám semmisíti meg a célt. A kínai modernebb HQ-2-es változat, már nem radar irányítású, hanem passzív érzékelővel van felszerelve, vagyis a rakéta csak figyel és a visszaverődő jelekre koncentrál, nehezítve így a célnak, hogy "lássa" a radart. Az ehhez fejlesztett radar képes már több célt követni és több rakétát is egyszerre kilőni több célra is. 

Egy a Bukarest környéki SA-2 üteg. A jellegzetes minta miatt jól kivehető az egész. 

Magyarországon a legelterjedtebb légvédelmi eszköz volt, 19 DVINA/VOLHOV tüzelőállás létezett az országban, bár nem egyszerre azt ki kell emelni, a Budapest-Dunaújváros-Miskolc körzeteket védték, történelmük során soha nem kellet élesben kipróbálni a fegyvert. A 90-es évek elején végleg megszűntek ezek az egységek, a rakétákat meg szétvágták. 

 Az SA-2 rávezető radarja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr534093701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása