Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. november 27. 18:50 - Levente B.

A londoni, iráni nagykövetség

London, South Kensington negyedében található épület jelentéktelen a turistákra nézve, de fontos történelmi szempontból. 1980 április 30. és május 5-e között ebben az épületben ment végbe minden idők egyik legismertebb és szerencsére az egyik legsikeresebb terrorista ellenes akció a világon. A TV társaságok akkor élőben közvetítették az akciót, amint feketébe öltözött egyenruhások, gázmaszkal a fejükön megrohamozzák az épületet. Az ismeretlen terror elhárító csoport névtelenül jött, de hírnévvel távozott, azóta félve merik kimondani a törvény ellenes erők a nevüket: SAS

_MG_0676.jpg

Az első napon 26 ember került fogságba a terroristáknak, akik Huzesztán tartomány (az iraki határ melletti egyik terület) függetlenségét követelték, foglyok szabadon engedését és saját maguk biztos kijutását az országból. A Brit Kormány már az elején tudtukra adta, hogy nem fogja kiengedni a túszejtőket az országból, az épületet pedig azonnal elzárták a külvilágtól. 

_MG_0674.jpg

A 6-ik napon elfogyott a türelme a fegyvereseknek és élő közvetítés alatt lehetett hallani amint megölik az egyik túszt és testét kidobják az utcára. A helyszínen lévő rendőr főnök személyesen kérte Thatcher Miniszter asszonyt, hogy a hadsereg vegye át az irányítást. Ekkor döntötte el a kormány, hogy fegyveresen oldja meg az ügyet, és kirendelte az SAS egységet a helyszínre! 

article-1082475-02560D6F000005DC-755_468x286.jpg

Iranian-embassy-siege-007.jpg

Special Air Service (SASKülönleges Légi Szolgálat) a brit haderő legfontosabb és legnagyobb harcértékű különleges alakulata. Egy viszonylag kis létszámú, titokban tevékenykedő, ám annál közismertebb fegyveres erő. Az SAS azEgyesült Királyság Különleges Erői keretben tevékenykedik. Elismerten a világ egyik legkiválóbb és legjobban kiképzett katonai egysége.

Azalatt a 17 perc alatt amíg tartott az összecsapás az SAS egy kivételével valamennyi túszt kiszabadította, és a 6 terroristából 5-t megölt. Utólag felmerült, hogy 2 fegyverest esetleg szándékosan öltek meg az SAS emberei, de ez alól a vád alól hamarosan felmentették a csapatot. 

A híres felvételek az utca másik oldalán lévő épületből filmezve.

Irán köszönetet mondott a túszmentő akcióért, a Brit Kormány kitüntette az akcióban részt vevő egység tagjait. A teljes akció élőben ment le a TV-ben, ami egyben áldás volt a kormánynak és átok. Áldás mert világgá kűrtölte a hasonló gondolkodású embereknek, hogy a Britek nem nézik jó szemmel az ilyen dolgokat és készek fegyverrel válaszolni, valamint azt sikerre vinni. Átok mert az SAS egység addig nem volt ismert, semmilyen nyilvánosságuk nem volt, több katona a leszerelés után interjúkban beszélt erről, ugyanakkor meg is mentette ez az akció a Különleges Légi Szolgálatot. Éppen abban az évben merült fel az SAS felosztása, de ez az akció létjogosultságot adott nekik, továbbá, a jelentkezők száma majd 30 szorosa lett a következő évben, továbbá több tucat más országbeli egységek jelentkeztek "átképzésre" Brit földön. 

Természetesen politikai vízhangja is volt az egésznek, az akkori Konzervatív párt népszerűsége megugrott.

_MG_0675.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr564929298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása