Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2014. október 11. 13:06 - Levente B.

Ellenségekből lesznek a legjobb barátok

Dave Williams volt amerikai pilóta - többek között F-4G WIld Weasel gépet is vezetett - látható jobbra, a zsámbéki múzeum S-75 légvédelmi rakéta rendszer UV kabinjában. Balara Juhancsik János volt Dvina (S-75) rávezető tiszt látható.
 
A két fél egy esetleges háború esetén minden bizonnyal találkozott volna, a Wild Weasel (Vad Menyét) gépeknek feladata minden esetben a SEAD műveletek, vagyis az ellenséges légvédelem kiiktatása. Itt a fotón, barátokként találkoztak. Dave Williams meglepően sokat tudott a Szovjet technikáról. 

_MG_7345.jpg

A zsámbéki légvédelmi park egy részlete.

_MG_7309.jpg

Dvina rakéta az indító állványon, a zsámbéki múzeumban.

_MG_7262.jpg

Dave Williams a parancsnoki székben.

_MG_7244.jpg

Az F-4G egy SEAD (ellenség légvédelmét leküzdő) repülőgép, mely az F-4E-ből lett átalakítva az USA Légiereje számára. Rengeteg antennával ellátták, hogy képes legyen AGM-45 Shrike, AGM-78 Standard és AGM-88 HARM rakéták célba juttatására. Az Öböl-háború és a következő évek iraki konfliktusai során használták. 116 db gépet alakítottak át, további 18 db-t pedig a különböző veszteségek miatt a későbbi években, így 134-re növelve a darabszámot. 

F-4G az Öböl-Háború során, forrás: ausairpower.net

F-4G-1.jpg

Az 56 db antennával felszerelt F-4G, több hullámsávban mérték az ellenséges radarok sugárzását. Ezen bejövő adatok alapján képesek voltak a személyzet tagjai azok típusának és helyének megállapítására, valamint a különböző HARM rakétákkal a megsemmisítésre is.

A Spangdahlemben állomásozó 81. Vadász Század gépe a taszári betonon 1992-ben. Fotó: airshowinfo.hu

92.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr716767007
Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása