Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2017. március 26. 19:31 - Levente B.

JTAC szimulátor

JTAC szimulátor:

A JTAC (előretolt repülésirányító, Joint Terminal Attack Controller) az a katona, aki egy előretolt állásból irányítja a harci repülőgépek csapásait. Ez a képesség a harcmezőn napjaink nélkülözhetetlenné váló eleme.

img_8434.jpg

A Magyar Honvédség több alakulata (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred) is rendelkezik olyan kiképzett, NATO képesítést szerzett katonákkal, akik képesek ellátni az előretolt repülés irányítás bonyolult feladatát. Az előretolt repülés irányító katona tisztában van a meteorológiával, a navigációval vagy az aerodinamikával. Mindezt azért, hogy úgy legyen képes gondolkodni, mint annak a gépnek vagy helikopternek a pilótája, amelyet éppen rávezet a célpontra. A magyar JTAC műveleti alkalmazása már 2009-ben megjelent az afganisztáni hadszíntéren és a magyar JTAC operátorok élesben, harci körülmények között is bizonyították szakértelmüket.

A Magyar Honvédség új eszköze, az Előretolt Repülésirányító Kiképző Rendszer, azaz a JTAC szimulátor egy valósághű virtuális harcteret szimuláló rendszer. Mindez az előretolt repülésirányító katonák kiképzésének rendkívül fontos eszköze, hiszen a szimulált térben lehetőség van komplex harcászati helyzetek gyakorlására. A rendszer költséghatékonyan alkalmas nemcsak a magyar előretolt repülésirányítók és összhaderőnemi tűzmegfigyelők kiképzésére, hanem a szárazföldi parancsnokok és tüzér szakemberek, valamint a hajózó személyzetek felkészítésére egyaránt.

Balra dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, jobbra Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok véderő attaséja:

img_8318.jpg

img_8328.jpg

img_8334.jpg

img_8339.jpg

img_8343.jpg

img_8349.jpg

img_8446.jpg

img_8450.jpg

img_8453.jpg

A rendszer Szolnokra telepítése amerikai támogatással valósult meg. A közel másfél milliárd forint összértékű eszköz azért került Szolnokra, mert itt rendelkezésre áll a szükséges szakmai tudás és szakmai kultúra.

A JTAC szimulátor lehetőséget biztosít a regionális partnerek hasonló szakembereinek gyakoroltatására is, ugyanis ilyen berendezéssel a régióban Magyarország rendelkezik egyedül. Mindez erősíti a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országai (Ausztria, Horvátország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) között a Magyar Honvédség JTAC szakterületen betöltött vezető nemzeti szerepét. Múlt év októberében a magyar fél megtette a közös kiképzésre vonatkozó felajánlását a partnernemzeteknek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr7812368241
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása