Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. október 04. 13:40 - Levente B.

Ság-hegy

Szerintem kevesen vagyunk ebben az országban aki ne járt volna a Celldömölk melletti Ság-hegynél, főleg osztálykiránduláson még gyerekkorában. Én sem voltam ez alól kivétel, csak hát az évek alatt az ember nem emlékezhet mindenre éppen ezért kell időnként, ha tehetjük felfedezni újra bizonyos helyeket.

A régi bánya a hegy oldalában.

A Ság-hegy, tipikus túra helyszín, földrajzi mint történelmi szempontból ideális helyszín tud lenni családoknak, a dombos erdővel borított terület a gyerekek kedvence tud lenni és a ki tudja megmászni a magasabb dombot jelige ilyenkor mindig elő tud bújni az emberből, még felnőttebb korában is.

A Ság-hegy jellegzetes alakja vulkanikus mivoltából ered és mint minden ilyen képződmény millió éves is lehet, esetünkben 4 is. Ilyenkor lepődöm meg azokon akik szerint I.E. 4004-ben alakult ki a Föld bolygó, de ez persze külön blogot megérne.

Jó időben messze ellátni. A hegy tetején a Trianoni emlékmű.

 

De, hogy ne kalandozzunk el nagyon, a hegy külseje az évtizedek során alakult ilyenné, a tufa és bazaltkő igen értékes volt felfedezése korában, de Eötvös Loránd vizsgálatai során, 1891-ben még régi önmaga volt. A fizikus professzor mérései jelentősek voltak, hisz fontos találmányának kifejlesztésében a hegy döntő segítség volt.

 

Eötvös-inga
(görbületi variométer, horizontális variométer). A nehézségi erő igen kis térbeli változásainak mérésére (gravimetria) szolgáló, érzékeny torziós inga.

 

Az erdőben "megbúvó" elosztó.

1910-ben indult meg a bazalt bányászat, egészen 1958-ig, ahonnan is 1,7 millió vagon követ termeltek ki. Bár ha belegondolunk a hegy eme eltávolítása otrombának tűnik, sokan előnyt láttak a dologban, hisz a hegy azóta turista jelentőséggel rendelkezik, ráadásul a bányászat leállítása után könnyebben lehetett vizsgálni a hegy "belső" részét és annak múltját.

 

Ottjártamkor idén nagy csalódás ért. A hegy semmilyen útról nincsen kitáblázva, bár lehet, hogy a szakértők úgy gondolták, hogy egy több mint 100 méteres hegyet észre lehet venni. Oké, legyen így, de mivel egyetlen bejárat van a hegy tetejére ezt illene jelezni. A parkoló ami fent fogad nincsen leburkolva, ottjártamkor egy esős nap után voltam, és így kevés hely akadt ami ne lett volna pocsolyával elárasztva.

 

A Ság-hegy fogadó amire apám emlékezett nincsen többé, sz épület valóban ott áll felújítva, de az zárva van. Étel-ital, mellékhelyiség messze-közel nincsen. Hogy emeljem a szintet, legalábbis erre ad okot amit látok, tábla nincsen merre kell menni. Amerre elindultunk majd 300-400 méter után derült ki, hogy nem jó irány, nagy nehezen ugyan de feljutottunk a hegyre. 

Lefele jövet már a hivatalos lépcsőn jövünk le, ami igen csúszós volt sajnos, de ezt még úgy ahogy elviseli az ember hisz a természetben van. A kőfejtő megmaradt épületei ugyan romokban van, de még a gaz és erdő is beborítja, ha az ember nem néz körbe rendesen el is megy mellettük, gondozásukról senki nem gondol. A múzeum szintén zárva volt, tábla, hogy mikor van nyitva nem találtunk. Végül leérünk a parkolótól néhány méterre, ahol is egy nagy térkép jelöli a helyes útirányt, jelzi továbbá a többi információs táblát is a hegyen. Szóval van térkép, van hivatalos bejárat, de  a parkolóban erről semmi infó nincsen.

 Itt forgatták az Eragon, kevésbé sikeres film egyik jelenetét.

A tábla ráadásul csak magyarul van és mielőtt bárki úgy gondolná, hogy külföldi nem jár erre, had adjak egy újabb gondolatot azzal, hogy ottjártamkor Holland, Francia és Osztrák rendszámú autóval találkoztunk, Sárvár közelsége igenis adhat okot rá, hogy ide jöjjenek. Egy valószínűleg Osztrák család engem kért meg, hogy a tábla infóit fordítsam már le nekik, kevés német tudásommal próbáltam segíteni, majd a "hol tudunk valamit enni" kérdésre egy széttárt karjelzéssel tudtam válaszolni. 

Sajnos Magyar valóságba csöppentem, a nemtörődömség igen szépen valósul meg itt, de talán nem mindenki fog így járni mint én, ilyen gondolatokkal esetleg zárt ajtókkal. Hogy pozitív dolgokkal is befejezzem hosszú bejegyzésemet, a környéken két meglepően egyszerű és olcsó termálfürdőre bukkantunk.

A Mesteri faluban lévő fürdő a hegy nyugati oldalán van, két kis medencével, de a valamivel nagyobb és hangulatosabb Borgátafürdő 10 pernyi útra délre található. Mindkettő egyszerű felépítésű, előnye a viszonylag olcsóbb jegy mellet a kevés ember. Azt persze szeretném kiemelni, hogy senki ne számítson egy zalakarosi élményre itt.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr363277705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása