Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. augusztus 05. 11:45 - Levente B.

Labin - Pula

A mai naptól bejegyzéseim sűrűsödni fognak, helyenként ugyanis olyan falvak, települések, városok jönnek amikről bizony jó néhány számú kép készült, plusz nagy mennyiségű és érdekes információt is meg tudok osztani.

Labin.

Az első ilyen komolyabb város Labin, melyben nagyjából 7000-en laknak, és az 50-es évek végéig, de még a 60-as években is jelentős bányász város volt. Ám a bányászat elsődleges bezárása a város védelmében történtek. Ugyanis a bányarendszer a régi épületek alatt kezdett húzódni, és veszélyeztetni kezdte az épületek állagát, több fal is repedezni kezdett, végül a tárnákat feltöltötték és pénzt fektettek a helyreállításra. A város két részre osztható, van egy óvárosa és egy a bányászatra épült új rész Plodlabin. A bánya bejárata és a kőszén liftek a mai napig megvannak és az egyik torony tetején még a Tito felirat is díszeleg, sok-sok év után.

Az óváros főtere.

 

 A polgármesteri hivatal és a templom tér. Már az óvároson belül.

A városba beérve Rasa irányába menjünk, ugyanis az óváros egy dombon, viszonylag szeparáltan van. Egy körforgalomba érve egyenesen haladjunk tovább, ha jól emlékszem ki is van írva hogy óváros (horvátul mindig stari grad néven jelölik az óvárost), majd egy kereszteződéshez érve jobbra forduljunk, hogy feljussunk a dombra. A "hirtelen" előbukkanó főtéren ne álljunk meg, itt csak a buszok és a helyi lakosok parkolhatnak, ráadásul egy rendőr mindig jelen van. Haladjunk nyugodtan tovább, és úgy 200 méter után jobbra vannak az ingyenes parkolók, itt tegyük le az autót.

 

 

Mindenképpen úgy 1 órát szánjunk a városra, aki akar a város templom tornyába is felmászhat, ezért viszont fizetni kell nagyjából 12-15 kuna értékben, ráadásul meredek lépcsőkön kell megtenni az utat, ezeket figyelembe véve döntsünk a felmenetelről, de a kilátás megéri a dolgot. A főtéren és a városon belül is vannak kávézók, kisebb-nagyobb éttermek.

Kilátás a templom toronyból, a tengerparton látható falu Rabac.

 

Az óváros tetői felett, balra Plodlabin az új város rész.

Ha tovább akarunk menni, induljunk vissza a körforgalomhoz és Rasa felé vegyünk az irányt. Ez is bányaváros volt, itt ráadásul ipari vasút is működött, aminek a mai napig megvannak a nyomai, de az Isztriai vasútról majd egy kicsit később fogok írni.

A város elhagyása után egy csodás folyóvölgyben haladunk tovább, majd a Rasa folyón átkelve kb. 30 kilométer után érünk Isztria legjelentősebb városába Pulába. A várost északról érjük el, és itt található a központól 6 kilométerre a reptér is, mely nyaranta jelentős charter forgalmat bonyolít le, de az év minden szakában a Croatia Airlines napi 1-2 járatot üzemeltet Zágrábból. A reptér eleinte katonai céllal épült, de azóta ennek jelentősége megszűnt és 2000-től kezdődött el a turista forgalom növekedése miatt a reptér komolyabb kiépítése.

A város északi részén az öböl partján, közvetlenül a vasútállomás mellet van egy parkoló, itt tegyük le a kocsit, és induljunk el gyalog a "belvárosba".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr53127484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása