Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. augusztus 12. 22:38 - Levente B.

Madeira

Írtam már korábban is róla, mármint Madeiráról, és biztos vannak akik a google keresőből eljöttek ide, de aztán nem látnak mást csak Isztriai történeteket. Így hát neki kezdek Madeira szigetének is. 

A szigetet nagyjából 267 ezer ember lakja, 900 kilométerre Lisszabontól, Marokkó magasságában, 1976 óta pedig autonóm terület. Nagyjából az itteni lakosok is úgy vannak vele, mint mondjuk a Krétaiak a görög anya földel. Nem szívesen "csatolják" magukat hozzá. Így vannak a sziget lakói is, ők madeiraiak és nem egészen Portugálok. Az egyetlen dolog ami összeköti még a kontinenssel az a külügy, ugyanis ebben Lisszabon nem enged már hosszú ideje, nem is csoda, politikában Brazília és Venezuela felé húz újabban. Madeira lényegében 4 szigetből áll, a fő sziget Madeira, a körülbelül 5000 lakosú Porto Santo, és két lakatlan sziget kisebb szigetcsoport a Desertas (Kopár) és a Selvagens szigetek. Utóbbi kettő nem látogatható és kiemelt környezetvédelmi terület. Ráadásul a Selvagens közelsége a Kanári szigetekhez folytonos határvita okozója Spanyolország és Portugália között.

 

A sziget történelme igen változatos, az 1400-as évek elején jöttek az első telepesek ide, és 1433-ban tüntették fel elsőként a szigetet a térképeken Ilha da Madeira (a fák szigete) néven. 1498-ban Kolumbusz harmadik útja során is megállt itt. Az ide tartozó Porto Santo-n pihent mielőtt tovább indult, háza a mai napig megvan és látogatható.Az I. világháborúban fontos kikötője miatt a környéken a német tengeralattjárók portyáztak folyton és többször is bombázták a szigetet, kisebb károkat okozva. 

A háború végén a győztes országok hazánk királyát IV. Károlyt családjával ide száműzték, a nemrég meghalt Habsburg Ottó is itt töltött egy kis időt. A volt király megérkezése után nemsokkal meghalt, nyughelye a sziget fővárosa feletti Monte templomban van, a parókia melletti kis ház ma múzeumként működik, mely a család itt tartózkodását mutatja be, a ház emellett a család lakóháza is volt. A templomban külön oltára van a sírnak, ott jártamkor Magyar zászlók sokasága díszelgett. Úgy vettem észre, a sziget lakói büszkék arra, hogy ilyen nemes ember volt itt, állítólag maga a király is jó kapcsolatban volt a helyi lakosokkal.

IV. Károly sírja.

A sziget földrajza rendkívül változékony, ez betudható annak, hogy a szigeten évezredekkel ezelőtt 3 kialudt vulkán működött. Rendkívül gyorsan emelkednek a hegyek a tengerszinttől, szép példa is lesz rá, de a világ 6. legmagasabb természetes sziklája itt található a szigeten, mely egy 560 méteres szikla közvetlenül a tengerparton. Homokos tengerpart nincsen a szigetnek, tehát erre nem tudják idevonzani a turistákat, ennek ellenére, minden évben szinte telt házzal működnek a hotelek. Tudható ez annak, hogy még januárban is 12-16 fok van, de nyáron szinte soha nincsen 30 fok.

Gabo Girao a világ egyik legmagasabb sziklája.

 

Eső viszont van rendesen, főleg a téli hónapokban, de ahogy egy helyi taxis mondta amikor a másnapi időjárásra kérdeztem rá, az a válasz fogadott: "Csak Isten tudja azt megmondani." Nem hiába a helyi TV-ben csak 2 napra előre mondanak be minden várható időjárást. Tapasztalatom, hogy ha a sziget egyik végében esik az eső, a másikban már rövid ujjúban sétál az ember, fent a hegyekben meg lehet, hogy 6 fok van és megfagy az ember, ne adja Isten még fűteni is kell a kocsiban.

A második világháborúban a sziget független volt, katonákat nem küldött, és habár mindegyik fél titkosszolgálatai szabadon sétálhattak az országban, Salazar elnök végül engedte, hogy a britek és az amerikaiak használják Madeira és az Azori szigetek reptereit tengeralattjáró vadászatra.

A szigetet csak repülővel lehet elérni, komp járat nincsen ide, maximum a nagy turistahajóval lehet eljutni ide. Közvetlen repülőjárat nincs a szigetre Budapestről, azt Lisszabonon keresztül kell megtenni, vagy Bécsből lehet közvetlenül eljutni a szigetre. A reptér maga egy önálló posztot megér, szóval azzal külön fogok foglalkozni. 

Szállás nincsen sok, mármint ha bemegyünk egy utazási irodába (max 5-8, szinte mindegyik a fővárosban), de ajánlok egyet amit ha tehetünk személyesen foglaljunk le a Hotel Dom Pedri Baia szállodában. Íme az okok, hogy miért. Közel a reptér (2 perc), így érkezéskor és induláskor nem veszítünk sok időt. A város Machico ahol a Hotel van, a sziget nyugati részén található, innen 20-25 perc a főváros, plusz a sziget északi része is 10 perc alatt elérhető, de ha kell a hegyekbe is könnyen elindulhatunk.

A világ egyik legismertebb golfpályája is a közelben van, a pályák többségéről a tengerre látunk. 

A reptérrel nem lesz gondunk, én magam is azt hittem, de nem zavaró a fel vagy leszálló gépek, ugyanis reggel 7 és este 10 között van nyitva a reptér, a maradék órában zárva van, ráadásul a hegyek mögött van, így terelve a zajt

.

Mindenképpen béreljünk autót, de javaslom, hogy tapasztalt személy vezessen mindig, nemegyszer kerültem olyan útra, ahol figyelni kellett, nem azért mert magyarországi viszonyú volt (kátyús), hanem mert a szakadékok éppenséggel megrémíthetik az embert, a szerpentinek pedig éberré teszik a sofőrt.

És minden út közvilágítással van ellátva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr193146382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása