Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. szeptember 27. 16:42 - Levente B.

Porto Moniz

Porto Moniz a nevében is benne van, hogy kikötő (porto). Nevét eredetileg "felfedezőjéről" kapta, valamikor a 16. században kezdődött a benépesedése, ma már kikötője jelentéktelenné vált, a turizmusból él meg a lakosság. Mezőgazdasága sem kiemelkedő, de krumpli termesztésben elöl járnak a szigeten.

 Porto Moniz

Az ide vezető út meglehetősen vadregényes, az 1960-as éveik közúton megközelíthetetlen volt a város, csak hajóval lehetett ide eljutni. Ezután kezdték el az út kiépítését, Sao Vicentébő Seixal falun keresztül. Az út meglehetősen veszélyes volt, mert közvetlenül a parti sziklák meredek ormai mellett haladt és nagyobb esőzések idején a leomló törmelék járhatatlanná tette az utakat. Portugália EU-s csatlakozása után kezdték az újabb utat kiépíteni, ezúttal hosszabb, szélesebb alagutakban lehetett eljutni Porto Monizba.

Seixal tengerpartja.

 

Maga a falurész a központi, közvetlenül tenger melletti résszel ki is merül, de megéri megállni, és akár a bátrabbak fürödhetnek a vulkáni medencékben is. Mondom akár mert a tenger időjárása beletud ebbe szólni. Ezek a medencék a láva sziklákba épültek, melyeket a tenger hullámai "tisztítanak" forgatják a vizet, és bizony viharban, de "kisebb szeles" napokon is életveszélyes magas hullámok tornyosulnak. A kikötő melletti épületben kisebb tengeri akvárium működik, nem kell semmi nagy dologra számítani, de izgalmas tud lenni. A parti sétányon kávézók működnek, ahol ehetünk is.  

 

Ám Porto Monizba vezető úton is érdemes olykor megállni, Seixal mind a két végében lapos, vulkáni hamus tengerpart van, itt "testközelből" érezheti át az ember a tenger erejét. A másik picivel Moniz előtt van, Ribeira Da Janela fele kell lehajtani a főútról, ám ne induljunk el felfele a hegyre, hanem pár méteren át a tengerpart fele menjünk, és a mini erőművel szemben álljunk meg. Keressünk egy lépcsőt ami a sziklába vájt alagúthoz visz. Induljunk el át a szikla másik oldalára, meglepő látványban lesz részünk.

A meglepő látvány. 

Amikor föltámad a tenger!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr763260499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása