Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. november 25. 12:45 - Levente B.

2K11 "Krug" - SA-4 Ganef

A taktikai SAM rendszerek közül korábban a viszonylagos sikereket elérő SA-6-al már foglalkoztunk, most a "párja" a Krug kerül sorra. A rakéta soha nem lett ismert mint a Kub, a rendszer rádió-parancsközlő radarral rendelkezett, hatótávolsága valamivel a Kub fölött van, viszont ahogy a fényképek is mutatják ormótlansága eléggé elkedvteleníti az embert. Hogy emiatt lett szerény exportja az ütegnek azt az ember maga döntse el, tény, hogy harci eseményekben szinte nem is vett részt, egyedül Afganisztánban alkalmazták 1979-1980-ban.

A képeken talán viccesnek hat a méretei miatt, de csapatvédelem esetén kiegészülve más taktikai rövid hatótávú csapatlégvédelmi eszközzel hatásos lehetett. Az ősi európai kontinensen már nem üzemel, egyedül Bulgária tartja tartalékban az ütegeit, Lengyelország meg 2011-ben vonta ki teljesen az állományból. Egyedül Azerbajdzsán és Örményország tart fen jelentősebb Ganef ütegeket. Ezeket az egységeket legtöbbször kihelyezett ütegállásokba helyezték nem messze az egység laktanyájától.

Az egyik Azeri üteg. A másik fotón az Örmények egyik Ganef ütege. Mind a kettőnél a rakéták jelentős nagysága miatt felismerhetőek a járművek és így a "kilövőállások" ereje is a rakéták számával.

Nálunk egy ezred működött Keszthelyen, az ottani egység 1997-ben szűnt meg, ezzel teljesen kivonták nálunk a rendszerből. A technika ma már jelentősen elavultnak tekinthető, bár nem ismert pontosan, hogy az üzemelő országok mennyire fejlesztik az egységeiket. Ha abból indulunk ki, hogy a Ganef teljesítménye mondhatnánk megegyezik a Kub ütegével, és ha figyelembe vesszük, hogy az SA-6-os milyen eredményeket ért el, akkor könnyebben tudunk következtetéseket levonni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr273410729
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása