Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. március 08. 15:38 - Levente B.

S-200 "Angara/Vega/Dubna" - SA-5 Gammon

Az SA-5-ös rakéta, egy nagy hatótávolságú, közepes & nagy magasságon lévő célok elfogására tervezett föld-levegő rakéta. A 60-as években "elszaporodó" stratégiai bombázók ellen lett létrehozva, illetve abban a tényben, hogy a nagy magasságú CIA álltal vezetett SR-71-es és U-2-es gépek elleni fellépés a korábbi légvédelmi rendszerek álltal nem lett megoldva. Az addig szolgálatba állított rakétákkal ellentétben nagy területet volt képes lefedni. 

A több mint 11 méter hosszú rakéta egy 220 kg-os robbanó fejjel volt ellátva, a rakétát indítása után fél-önirányítású technikával kereste meg a célt, korábban már írtam róla de azért megint leírom, hogy eme rendszer lényege, a rakéta csak fülel és a célpontról visszaverődő földi radar nyalábokat észleli, önmaga nem ad ki rádiójeleket. A rakéta hatótávolsága a korábbi SA-2-vel ellentétében jelentősen megnőtt, a Vega különböző változataitól függően a rakéta 106-300 km-es hatótávval rendelkezik, magassági plafonja 40 km. A rakétának saját célmegjelölő radarja van 5N62 néven (NATO kódnév - Square Pair). A rakéta akár a Mach 8-as sebességet is képes volt elérni. 

A rendszer fix telepítésű, melynek elemei beton fedezékek védelmében lett kitelepülve hatosával, mely ütegekhez tartozott egy 5N62 radar. A radar egyszerre csak egy célra tudta rávezetni rakétáját, de a típikus Vega ütegek 12-18 állvánnyal rendelkeztek, a megfelelő számú rávezető radarral, így 2 esetenként 3 célpontot tudtak megsemmisíteni. A Vega építése rendkívül költséges volt, ez persze a mérete miatt volt, nem hiába lehet felismerni még nagy magasságból is, az ásó alakú formák önmagukban tartalmaznak 6 db indító állványt, ahány forma annyiszor 6 db rakéta van, a célmegjelölő radarok távolabb külön helyen vannak az indítóállványoktól. 

A típikus Vega formák az alábbi rajzon láthatóak. Az "5 ásó" formát költsége miatt csak 2 helyen alakították ki, az egyik ma Tallinn mellet található. ( 59°24'49.46"N  24°20'18.45"E)

A fenti képen az ország egyetlen Vega állása Mezőfalván található, ahogy már korábban mondtam jellegzetes formálya miatt szépen kivehető. Balról haladva, az első épületek a laktanya rész, utána jön a 2X6 indítóállás az asó formákban, a középső részen a további rakéták és a rendszerhez tartozó járművek voltak. Jobb oldalt kivehető a két darab 5N62 radar dombjai és a hozzá vezető beton utak. Ahogy mondtam, 6 indító álláshoz tartozik egy radar. 

A helyszínt 2001-ben zárták be, utolsóként a magyar légvédelem osztályai közül. 1986-tól védte az országot, ma a HM vaslerakata, a légierő sok kiszuperált harci helikoptere ma itt található, ha közelebbről megnézzük, akkor a középső épületeknél, a beton placcon állnak a helikopterek, de a sereg szárazföldi erőiből is vannak itt leselejtezett eszközök. 

Vegák a betonfedezékben. A helyszín a Prága melletti ütegállás. 

A mai napig vita tárgya, hogy a Vega leselejtezése jogos volt-e nálunk? Még mindig használatban van pl. Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában de még Iránban is. Líbiában 4 Vega üteg volt a 2011-es NATO támadások idején, és a NATO tartott is tőle, de nem ismert, hogy az ütegek működtek is volna a berepült gépek ellen, nagy valószínűséggel a kiképzés és a tartalék rakéták hiánya miatt nem működtették a Vegákat. A NATO nem is nagyon törődött a Kadhafi légvédelemmel tudván, hogy azokat nem tudják vagy akarják működtetni. Hiányosságai ellenére még mindig veszélyes fegyver tud lenni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr34297888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása