Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2013. január 09. 11:17 - Levente B.

Patriot - 26. Irányított Rakéta Század (Tanagra)

Bejegyzés alcíme...

"Nekünk is megvan az erőnk, hogy megvédjük magunkat" (Homérosz)
A 350. Irányított Rakéta Ezred jelszava mely az ezred címerében is megtalálható.

350pkb.jpg

A 26. Irányított Rakéta Század (Tanagra) jelvénye, mely a 350. Rakéta Ezred alárendeltségébe tartozik.
A Görög Istennő Pallasz Athéné egy rakéta előtt.

26mkb.jpg

MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakéta, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki, az akkor már elöregedő MIM–23 Hawk rakéták leváltására. Elődjével ellentétben nem csak repülőgépek, hanem igaz a korai változatok még csak korlátozottan, a sokkal nehezebben megsemmisíthető ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek elleni harcra is alkalmas.

A Tanagrán "táborozó" Patriot rakéta ütegek. 4 db szépen kivehető a szükséges egyébb felszerelés mellett.

Tanagra.jpg

Az OE-349 Antenna Csoport (AMG) egy M975-ös alvázra szerelt technika. 4 db 4 KW-os antenna két párban van, melyek önállóan mozgathatóak. Az antennák vízszintesen elmozdíthatóak és 30 méteres magasságba felemelhetőek. Ezeken az antennákon keresztül képes a Tűzrávezető Állomás és az Információs Koordináta Központ kommunikálni, hogy létrehozzák a Patriot Digitális Információs Linket. Lényege, hogy valós és biztos hálózat jöjjön létre a Központ és az alárendelt ütegeknek.

A PAC-3, mely a legújabb Patriot rendszer, ennek a radarja mely a Hellén Légierőben is van, képes sok más mellett felismerni, hogy az adott légi cél ember által vezérelt-e vagy épen egy ballisztikus rakéta. A PAC-3 rakétája persze sokkal jobban tud manőverezni a korábbi változatoknál, köszönhető ez a 180 kicsi impulzus szilárd hajtóanyagú rakéta motornak, mely a rakéta elülső részében van, ezzel képes pontosabb manőverezésre. A legfontosabb azonban a K frekvenciájú aktív radar, mellyel teljesen autonóm tudja megkeresni a célját. Ez könnyen segíti a rakéta reakcióját egy esetleges ballisztikus rakéta bemérésére.

A rakéta elég pontos ahhoz, hogy kiválassza, bemérje s eltalálja egy ballisztikus rakéta robbanófejét. Az aktív radar további különlegességet ad az egésznek a "találd-hogy-ölj" technikával, ez ugyanis úgymond kiváltja a közelgyújtós megoldást és bár van töltet a rakétában, ez azonban arra szolgál, hogy a megfelelő pillanatban repeszek darabjait lője ki acélpontra. Ez például nagyban segíti a megsemmisítést bármilyen típusú ballisztikus rakéta ellen.

26. Irányított Rakéta Század (Tanagra)

IMG_1911.jpg

IMG_1912.jpg

OE-349 Antenna Csoport (AMG)

IMG_1910.jpg

A 350. Ezred rövid története:

- 1960: Májusában megalakul a 350. "NIKE" Század, négy üteggel, annak személyzete az USA-ban kap kiképzést. Novemberben a felszerelés megérkezik, a századok 8 órás váltásban adnak készültséget. 1961 szeptemberében a sikeres NATO értékelés után bővítik ki 24 órásra a hét minden napjára a szolgálatot.

- 1964: Júliusában a század a NATO nukleáris erejének tagja lesz, egy sikeres gyakorlat során.

- 1966: Júliusában a 350. "NIKE" Századot átnevezik 350. "NIKE" Csoportnak, míg az ütegeket átnevezik századoknak.

- 1987: Márciusában a 4. "NIKE" Századot Skiros szigetére vezénylik, hogy ellássa a Taktikai Hellén Légierő feladatait.

- 1989: Januárjában a csoportot véglegesen "kivonják" a NATO nukleáris csapásmérő csoportjából és azóta hagyományos fegyverekkelüzemelnek.

- 1999: Januárban a 350. "NIKE" Csoport felveszi a 350. Irányított Rakéta Ezred nevet.

- 2004: Végleg kivonják a NIKE rakétákat, megszűnik ezen bázisokon a készültség. 

Egy Nike-Hercules rakéta a Hellén Légierő múzeumában.

IMG_2026.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr405006598
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása