Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2016. február 08. 14:38 - Levente B.

Az 1994 július 25-ei aknavető csőrobbanás

Az 1994. július 25-én aknavetőcső-robbanás történt a bakonyi lőtéren, az esemény során az egyik 120 milliméteres aknavető csöve, úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A több méteres sugarú körben pusztítást okozó nagy robbanás négy ember életét követelte. Az áldozatok: Pleszkán Károly posztumusz őrmester és Papp László posztumusz főtörzsőrmester azonnal életét vesztette, míg Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmester halálos mellkasi sérülést, Tihanyi István honvéd pedig nyílt combtörést szenvedett. Szepesi Imre honvéd lábát egy repesz szakította le.

img_1730.jpg

A negyedik áldozat, az aknavetőtől távolabb, kb. kétszáz méteres távolságban álló Kránitz Antal posztumusz őrnagy, aki akkor a Várpalotai Kiképző Központ katonája volt, egy repesztől halálos nyaki sérülést szenvedett. Az interneten fellelt adatok szerint, a saját lábán kért segítséget és vitték le a lőtérről a kórházba, ahol azonban a segítség ellenére életét már nem tudták megmenteni.

Korabeli cikk a Petőfi Népe újságban, mely pár nappal az eset után jelent meg:

petofinepe.jpg

A cikk olvashatóan az eseményről:

"Keleti György honvédelmi miniszter pénteken részt vett azon a kecskeméti rendezvényen, ahol elbúcsúztak a MiG- 21-es vadászrepülőgépektől. A megye olvasóit élénken foglalkoztatja a bajai gépesített lövészdandár fegyverbalesete. Ezért megkérdeztük a minisztert, hogy hol tart jelenleg a vizsgálat, mi okozhatta a súlyos tragédiát az éleslövészeten.
- A vizsgálat jelenlegi szakaszában van olyan másfél perc, amellyel az ügyészség által vezetett szakértői bizottság nem tud elszámolni. Valószínű, hogy ezt csak azoktól lehetne megtudni, akik már nem élnek, mert ők voltak a 120 miliméte- res aknavető közvetlen közelében. Most már szinte egész biztosnak tűnik, hogy rátöltés történt. Bár a sorkatonáknak ettől eltérő véleményük van, de a helyszín és a tények azt mutatják, hogy az aknavető közvetlen közelében elhunytak egy másik aknagránát repeszeitől haltak meg, mint a tőlük távolabbi megfigyelő toronyban lévő Kránitz Antal százados. Ezek szerint szinte biztosra vehető: a csőben két gránát volt, amely úgy fordulhatott elő, hogy rátöltés történt. Jelenleg ennyit tudok mondani a rendkívül súlyos balesetről."

2007-ben emlékhelyet avattak az elhunyt Kránitz Antal posztumusz őrnagy tiszteletére a várpalotai Kossuth laktanyában, minden évben a helyszínen koszorúzást hajtanak végre:

img_1730.jpg

A felrobbant aknavető cső maradványa, az emlékhely része:

img_1731.jpg

img_1732.jpg

A Kossuth laktanya kapuja:

img_1737.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr148365868
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása