Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2019. április 20. 11:32 - Levente B.

Mi-24 éjszakai lövészet

Április 8-17. között 4 db Mi-24P harcihelikopter települt át a bakonyi lőtér újmajori kiképző központjához. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában összesen nyolc darab Mi-24-es van, 6 db P és 2 db V változat. A P változat egy darab ikercsöves 30 mm-es GSh-30K-as gépágyúval van felszerelve. A rendszerbe visszállító lövészeten a személyzeten kívül a földi kiszolgálók, a műszakiak ás a pápai bázis állománya is részt vett a gyakorlaton. 

A lövészeti napok során csupán a gépágyút használták a gépek fegyverzetei közül, első héten nappali körülmények között, a második héten már éjszaka. És itt jön képbe az új képesség. A minimális upgrade során a kabinok és a külső fények éjjellátó kompatibilissé lettek átalakítva, például a külső fényszórónak van infra üzemmódja, ezt szabad szemmel nem lehet látni, de a pilótán lévő NVG - night-vision goggles - szemüveg ezt a hullámhossztartományt látja. Ugyanígy a helyzet fényjelzők is infra üzemmódúak - ezen fények célja az alacsony fényviszonyok között megmutassa a távoli szemlélőnek, hogy az adott jármű akkor jön vagy megy, illetve a légi eszköz mérete is nagyjából kivehető. 

A személyzet ezen kívül a JTAC - Joint Terminal Attack Controller, előretolt repülésirányító magyarul - által kiválasztott célokra támadott, nappali és éjszakai körülmények között. Utóbbi teljesen új dolog idehaza, harcihelikopterrel így első alkalommal hajtottak végre lövészetet, irányított rávezetéssel földi célokra. 

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen gépei egy másik gyakorlat során repültek a bakonyi lőtér felett: 

_35b0149.jpg

A 334-es gép érkezik az újmajori előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra. Ez a gép 1995 óta nem repült a magyar légtérben amikor is a már egyesített németországi készletből tizenkilenc másik társával együtt megérkezett Magyarországra:

_35b0167.jpg

A 335-nek ez a második feltámadása. 2004-től a 336-os géppel egyetemben a két gép már repült magyar színekben:

_35b0181.jpg

Tovább
komment
2019. március 26. 09:40 - Levente B.

Kora tavaszi válogatás

Vannak ritka gépek amik egy önálló posztot nem mindig tudnak kitölteni, de ha az ember szerencsés és rövid időn belül összejön nemcsak egy akkor már lehet összeállítani egy bejegyzést:

Amerikai Chinook Szigethalom felett. A gép Ferihegyen - nekem az marad - pihent és több alkalommal indult repülésre:

_mg_3150.jpg

A Magyar Légimentők legújabb - de használt helikopterei a budaörsi bázison. A Januárban érkezett gépek nemrég kapták meg a magyar lajstromot, és jelen pillanatban az átképzésre várnak:

_35b9249.jpg

Tovább
komment
2019. március 25. 21:16 - Levente B.

XXIX. Szolnoki Makett Kiállítás és Verseny

29. alkalommal rendezték meg a Szolnoki Makett Versenyt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelődési Otthonában. A rendezvényre sokan eljöttek, voltak akik a versenyre neveztek saját munkájukkal, de lehetett pl. maketteket és kiegészítőket is vásárolni, vagy csak egyszerűen egy csodálatos tavaszias nap során jól érezhette magát az ember. 

_mg_3363.jpg

A verseny két kiemelkedő munkája, egy Mi-24-es és egy Mi-17-es:

_mg_3373.jpg

Tovább
komment
2019. március 04. 06:37 - Levente B.

Budapest, Csepel - PV vezetési pont

Már nagyon régóta el akartam ide jönni, Csepelen jó pár éve az ottani kerületi PV vezetési pontot nyitották meg az érdeklődők számára. Az 1960-ban épült vezetési pontot egy iskola fölé építették, egy beton födémet készítettem az óvóhely és az iskola közé, hogy az épület esetleges megsemmisülése esetén ne tudjon kárt tenni az óvóhelyben.

Az óvóhely nem mindenki számára volt elérhető. Csak a kijelölt személyek juthattak be a gyakorlatok során, nekik is szigorúan tilos volt beszélni róla. 1990-ig a helyről kevesen tudtak utána már szélesebb körben tudták az óvóhely létét. 

Az iskola előtt az utca fronton az óvóhely felszíni nyomai jól látszódnak:

_mg_2912.jpg

Az óvóhely lejárata kívülről:

_mg_2913.jpg

_mg_2914.jpg

Tovább
komment
2019. március 02. 20:27 - Levente B.

Tamariska domb - óvóhely

A második világháború előtt és alatt több óvóhely épült ki az országban, ezen egyike volt a csepeli Tamariska dombnál lévő. Továbbra is erősen vitatott hogy mikor épült, van olyan elmélet, hogy a háború előtt ki épült a jelenlegi óvóhely egy része és az 50-es években bővítették ki. 

Csepel az 1956-os forradalom egyik gócpontja volt, a Királyerdővel egyetembe. Az óvóhelyet a forradalom veszélyei elől megbúvó emberek használták. 

Ma természetvédelmi terület, gazdag élővilága és faunája miatt. 

Az óvóhely ma a csepeli 1956-os eseményeknek állít emléket. 

_mg_2814.jpg

_mg_2770.jpg

Tovább
komment
2018. október 10. 13:32 - Levente B.

B51-es objektum

Már több éve mondhatni szemezgetek ezzel a hellyel, nemrég volt lehetőségem végül felkeresni és megnézni. Egy igen nagy magángyűjteménye is van bent, ami emeli a helyszín érdekességét, így nem üres falakba botlik a ember. A terület nem múzeum, így nem látogatható mindig. 

Bejárat az objektumba:

_mg_1105.jpg

_mg_1113.jpg

Tovább
komment
2018. október 09. 20:43 - Levente B.

Bátor Harcos 2018

A Bátor Harcos 2018 gyakorlat keretén belül hajtott végre nappali és éjszakai éleslövészetet a NATO részére felajánlott magas készenlétű MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS-I), az MH 5. Bocskai István Lövészdandár zászlóalja CREVAL (Combat Readiness Evaluation) ellenőrzésen fog átesni, ennek felkészülését lehetett megörökíteni:

Katonák Bepárd és Dragunov-mesterlövész puskával:

_mg_9281.jpg

_mg_9282.jpg

BTR-80A harcjárművek:

_mg_9287.jpg

Tovább
komment
2018. október 03. 18:07 - Levente B.

Budafok óvóhely

Budafok egyik kis utcájában épült kb 1971-74 között a bejegyzésben látható óvóhely. Az évszázadok során a kőbányászat révén keletkezett rengeteg járat a környéken, a neten talált adatok szerint ezek a járatok több mint 100 km-er hosszúak, az évek előrehaladtával az üregekbe, járatokba pincészetek települtek - egyébként a mai napig is van néhány működő - , anno a helyi és a Buda környékén termett szőlő feldolgozása, érlelése folyik bennük, gondolom ma is az működik. 
Tulajdonosa, fenntartója nem ismert. Kb 2014-ben a kerületi önkormányzat vette át, majd hamarosan eladásra hirdette meg. Az óvóhely kialakításának miértje sem ismert, hisz a közelben nincsen számottevő ipari létesítmény, közintézmény, mely indokolta az életvédelmi létesítmény megépülését. Ahogy a környékbeli pincék, eredetileg szintén borospince volt - erre bent bizonyítékok is találhatóak -  mészkőbe vájva, 4 ágból áll, helyszínrajzok szerint valaha összeköttetésben volt 2 ponton is a szomszédos járatokkal. 

Átjutva az első ajtón, kusza labirintus kezdődik: 

_mg_8637.jpg

Szellőző:

_mg_8638.jpg

Tovább
komment
2018. szeptember 21. 19:41 - Levente B.

Forgószárnyas vendégek Budaörsön

Verőfényes napsütés, fotós felszerelés, néhány szabad óra és egy közeli reptér. Minden ami a várakozáson felül jelen szokott lenni és lencsevégre került külön öröm, főleg ha a Honvédség és a Légirendészet járművei azok. 

A Honvédség Mi-8-as típusú gépe érkezik a budaörsi repülőtérre, a háttérben a Széchenyi-hegyi adótorony:

_mg_9002.jpg

A Goldtimer Li-2-es gépe nemrég tért vissza egy repülésről:

_mg_9006.jpg

Tovább
komment
2018. szeptember 21. 09:38 - Levente B.

Börgönd 2018 - repülőnap

2018-ban is megrendezésre került a börgöndi repülőnap, 2017 egy jó év volt annak aki kilátogatott, idén is jó idő fogadta a látogatókat, ám a program egy kicsit, személyes véleményem szerint gyengébb volt mint 1 évvel korábban. Így is volt persze miért a fényképezővel lemenni, ebben a bejegyzésben lássuk hát a repülőnapról a fotókat: 

A reptér régi irányítótorony, előtte a pár éve felavatott emlékhely:

img_7869.jpg

_mg_7871.jpg

Tovább
komment
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása