Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2011. október 04. 11:24 - Levente B.

Farkasdifalva - Neumarkt an der Raab

Kitérő következik az eddigi beszámolókhoz képest. Kicsit északabbra tér ki utunk, és időnként Ausztria-Szlovénia-Magyarország által "uralt" Őrvidék-ről is fogok rendszerességgel írni. Csodás vidék ez, és hát persze történelmileg sem elhanyagolható és nemcsak Trianon miatt, de a szomszédos országok falvai többnyire megőrizték jellegzetes magyar jellegeiket, néhány házon hagyomány volt anno, hogy a megépülés dátumát is felírják, és ilyenkor érdekes vagy netalán szomorú olvasni az 1900-as első évek számait látni a homlokzatokon.

Rengeteg Batthányi és Széchényi birtok volt, ezek többsége a szomszédos országokban "rekedt" a történelem során.

Elsőre egy gyönyörű Ausztriai faluba kísérem el az olvasót, Neumarkt an der Raab ami magyar néven Farkasdifalva, a magyar határtól nagyjából 2  kilométerre van, a szomszéd falu a másik oldalon Alsószölnök, a legközelebbi nagyobb magyar város Szentgotthárd ami nagyjából 8 kilométerre van.

A falut az 1300-as években említik először, elszigeteltsége miatt viszonylag csendes évei voltak ám a Bécs ellen vonuló török többször is portyázott a faluban, majd 1607-ben a Batthányi család kapta meg a környező földeket. Az 1664-ben vívott jelentős ütközetben a falu is szenvedett, a következő években zsoldosok és a kuruc is fosztogatott.

A trianoni szerződés végül Ausztriához csatolta a falut, több más településsel egyetemben, de csak hónapokkal később tudtak az Osztrák csendőrök "bevonulni" a magyar szabadcsapatok ellenállása miatt. Szentgotthárd közelsége ismét szenvedést okozott a falunak, 1945-ben az orosz sereg szállta meg a magyar várost jelentős vasúti csomópontja miatt, a falu több mint egy tucat fiatalt veszített a háborúban és a település nagyja is megsemmisült.

A Rába folyó közelsége miatt többször is árvíz sújtott az évek során, a határ közelsége miatt a másik oldalról 1956-ig jelentős létszámú Magyar menekült át. A határt 2007-ben végleg megnyitották, azóta szabadon lehet átjárni a két országba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr363277417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása