Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. április 01. 20:38 - Levente B.

MN 7816, 11/13. honi légvédelmi rakétaosztály & MN 3265, 11/7. honi légvédelmi rakétaosztály, Gyál

Gyál inkább Pestszentimre, ám a köztudatban mégis ezzel a névvel lett ismertebbe, hisz ahhoz is közel van. A laktanya az M5-ös autópálya és Pestszentimre között az erdő részen terül el. Az itteni légvédelmi osztály az újjászervezések során 1978-ban "nyitotta" meg kapuit. Majd a többivel egyazon esemény folytán a 90-es évek végén megszüntették.

A laktanyában az MN 7816 Nyeva osztály és a felsőpakonyi MN 3265 Volhov osztály katonái voltak itt. A felsőpakonyi osztálynak csak az irodái és a körletei voltak itt, a technika 15 perces kocsi útra volt még innen. 

Az MN 7816 1978-ban alakult meg, az MN 3265 pedig 1978-ban lett 11/7. honi légvédelmi tüzérosztály, utóbbi Gyömrő mellett 104/5. honi légvédelmi tüzérosztály néven működött 1961-től majd a technika váltás során már modernebb Volhov rakétákkal átköltözött Felsőpakonyra. 

Ma a területen egy paintball pálya üzemel, lerobbant épületek sajnos így is vannak, ugyanis a tulajdonosok közlése szerint még bejárnak időnként csencselni egyesek. Erre visszatérve bár a kerítést egy-két helyen könnyen átlehetne ugrani-mászni, de inkább ne tegyük mert szinte mindig van valaki a területen belül hétköznap, hétvégén meg ugye senki nem szeretné ha egy paintball labda találná el, főleg védőruha nélkül.

Engedélyt könnyen kapta a tulajdonosoktól, és oda érkezésemkor szabad utat kaptam, ám sajna nem tehetek fel mindenről fényképet a tulajok kérésére. A hely a folyamatos jelenlét miatt szép állapotban megmaradt, bár ne számítsunk tökéletesen megmaradt épületekre.

A fenti kép azonnal megragadta a fantáziámat, mintha egy Möbius festmény lenne, ehhez hasonlóval nem találkoztam, pedig az ilyet fantasztikus lenne megtartani az utókornak. Jellegzetesen 80-as évek.

Felső részen a Felsőpakony-i katonák voltak, középső részen a kiképzés alatti sorállomány, alul a pedig Nyevások voltak: 

Ez a fenti épület minden bizonnyal a legénységi szállás lehetett, volt egy összekötő folyosó mely nagy valószínűséggel az étkezdébe vezetett át. Az alábbi fényképen lehet látni, az átkötő folyosót, és ami szerintem a főbejárat is lehetett, az alábbi fotó a kedvencem, a HDR technikának köszönhetően megdöbbentő fénykép tudott készülni.

Az alsó fényképen az egyik volt tüzelőállás helye, ma már átvette a természet:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr124354700
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása