Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2012. július 17. 20:25 - Levente B.

Kunmadaras Szovjet repülőtér - 1. rész - A reptér

Vannak helyszínek amiket látni kell mielőtt meghalsz, szól ugye a már köztudatba beleivódó mondat. Kunmadaras szerintem ezek közé tehető, főleg akkor ha az ember érdeklődik a 1945-1989 közötti időkről, vagy netalántán volt laktanya "imádó". A terület maga hatalmas, a reptér önmagában egynapos látványosság. Jómagam is minden alkalommal amikor visszamegyek új dolgokat fedezek fel. Kunmadaras még azoknak is ismerős akik nem nagyon voltak ott, még apám is tudta mi volt itt, anno mindenki tudta persze, hisz egy repteret nem lehet elrejteni a szemek elől. Kunmadaras volt az ország legnagyobb reptere, ezt persze a térkép alapján is megtudja mondani az ember.

A TERÜLET NEM BEJÁRHATÓ!

A google earth fotón alant Kunmadaras. A kép jobb felső sarkában maga a "névadó" település, onnan jobb oldalt megy le a vasút és a közút Karcag felé. A vasút beágazott a reptérre.

01.jpg

A fenti képet elemezve kitapasztalhatjuk amit már mondtam korábban. Hatalmas területen volt az egész. természetesen a betonkifutó mellett, volt hely a hangároknak, a két nagy szerelőcsarnoknak, a légvédelmi rakétáknak, a radaroknak, a kultúrháznak valamint még uszoda és szauna is volt az  itt "lakóknak". Utóbbiak persze azért voltak szükségesek mert a hely zárt volt, nemcsak a kinti Magyaroknak, de a benti Szovjeteknek is, legalábbis a többségnek.

Volt két hatalmas szerelőcsarnok, Lenin-képpel a falon és felirattal a bejárat felett (Amit a társadalomba megtermett, megvédjük! vagy A balesetmentes repülés a földön kezdődik!), lőszerraktár is volt: a pálya északi oldalán, a rakéta-összeszerelő mellett, gondosan álcázva, körülvéve sűrű bokrokkal, fákkal. A pálya keleti végén pedig kis dombok között a mentőállomás helyezkedett el. És itt kiemelném, hogy Szovjet mert nem CSAK Orosz honból voltak itt, de a nagy Szovjetunió minden szegletéből voltak itt katonák.

_MG_6420-1.jpg

_MG_6571.jpg

Először a németek 44-ben kezdtek el építeni itt repteret, amit annak rendje és módja szerint az oroszok elfoglaltak, majd végül magyar reptér lett belőle. Ekkor kezdődött el a reptéri kifutó bővítése, a laktanya épületek egy része is ekkor épült, azért van az, hogy pár épület eltér egymástól, de erről később. Kunmadaras még ismert atomtárolójáról is, ha a műhold fotót megnézzük akkor a reptértől északra, egyfajta rombusz mintájú területet láthatunk, mely a reptérrel együtt egy bekötő út köt össze. Ez volt az úgynevezett néma szektor, mivel akik itt voltak katonák nem beszélhettek arról amit láttak, vagy amit hallottak. A reptéren belül ők el is voltak szeparálva.

A kunmadarasi szovjet vadászbombázó alakulat 1963-ban kapta meg a Szu-7B típusú gépét, amelynek feladatkörei között megtalálható volt a nukleáris csapásmérés is, a nukleáris légibombák megjelenése az 1960-as évek közepére tehető Magyarországon.

_MG_6725.jpg

_MG_6716.jpg

_MG_6407-1.jpg

A repteret 91 után adták át "kulcsra" készen a Magyar kormánynak. Minden megvolt arra, hogy a laktanya lakhatóvá a reptér esetleg üzemképes maradjon, a 21 év alatt azonban nagyot romlott a hely. A képek alapján ugye rögtön feljön bennünk a düh, a kérdés "dehát miért?" kellett ennek bekövetkeznie? Nem lehetett volna hasznosítani?.

_MG_6724.jpg

_MG_6718.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr804662441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása