Fotók és utazásaim az országban és külföldön!

2016. május 04. 15:16 - Levente B.

A szentgotthárdi csata emlékhelye

"1664. augusztus 1-jén vívták meg a Montecuccoli tábornok által vezetett keresztény seregek és Köprülü Ahmed nagyvezír oszmán hadai a szentgotthárdi ütközetet. A magyarországi török háborúk során ez volt az első jelentős nyílt ütközet, melyben az európaiak győzelmet arattak a törökök ellen." Olvasható a Rubicon újság hasábjain egy korábban megjelent cikk kezdő részében. A csata azonban hiába volt katonailag jelentős, az utána következő politikai kiegyezések beárnyékolták ennek az eseménynek a sikerét. 

A csatának emléket állító kereszt Ausztria területén, melyet Magyarországról is lehet látni:

img_1974.jpg

A kereszt nem a csata helyszínén van felállítva. A történelmi fordulópont helyszíne, valahol a Rába folyó mellett zajlott le, a folyó rendkívül jól jött mint természetes védelem, ráadásul ahogy olvasni lehet a weben található írásokból, meg is volt áradva a folyó. A csata a fellelhető emlékek szerint - köztük egy kereszt is a helyszínen - Nagyfalva nyugati határában zajlott. 

img_1975.jpg

A keresztet 1964-ben építették, a 300-ik évfordulóra:

img_1983.jpg

dsc01364.jpg

Szentgotthárd városa a kereszt mellől:

img_1979.jpg

Nagyfalva felé kitekintve, valahol arra felé zajlott a csata:

img_1980.jpg

img_1977.jpg

Szépen gondozott park rész. Parkoló és a távolban látható étterem fogadja az idelátogatókat. A kirakott turista tábla szerint, az étteremben német és magyar nyelven lehet idegenvezetést kérni. 

img_1982.jpg

dsc01365.jpg

Ha nekem mondják nehezen hiszem el. Érdemes a legalsó sort elolvasni:

img_1978.jpg

A történelem egy másik viharos időszaka sem kímélte a környéket. A II vh. idején komoly harcok folytak a környéken. A Burgenländische Gemeinschaft 1995-s, 50 éves évfordulóra kiadott újságjában írták, a Szovjet csapatok 1945 március 29-én léptek be Burgenland területére Oberpullendorf falunál. 4 nappal később már majdnem egész Burgenlandot elfoglalták, a déli rész még április 13-ig "kitartott", a Szovjetek május elején már Grazot támadták amikor is a háborúnak vége lett. 

A cikk aljában látható két fotó, bal oldalt egy harckocsi árkot látunk készítésének pillanatában, jobbra pedig Güssing egyik lebombázott házát:

bg-1995-335_5_6-1.jpg

Az úgynevezett Südostwall, mely a Szovjet erőket volt hivatott megállítani, vagy legalábbis lelassítani, a Duna vonalától indult le délnek, a Magyar-Osztrák határral párhuzamosan. Ennek egyik mementója található Deutsch Minihof falu mellett. Szerencsére Ausztriában gondolnak a turistákra és szépen ki van táblázva merre található, továbbá, magyar nyelven is olvasható némi információ, de aki tud németül rendkívül részletes betekintést nyerhet a történelem eme szakaszába. 

img_1988.jpg

img_1984.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kameraaltal.blog.hu/api/trackback/id/tr198685902
Fotók és utazásaim az országban és külföldön!
süti beállítások módosítása